EU: ook meer ontwikkelingsgeld als VS afhaken
De Europese Unie zal zich houden aan de belofte om de ontwikkelingshulp aan de armste landen tegen 2010 te verdubbelen, ook als daarover geen akkoord valt te bereiken met de Verenigde Staten op de komende algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York.
„Er is een verbintenis aangegaan door de Europese leiders, waar zij zich aan zullen houden, wat anderen ook beslissen", aldus voorzitter Barroso van de Europese Commissie. Hij zei dat maandag tijdens een persconferentie voorafgaand aan de VN–top van meer dan 170 regeringsleiders, later deze week.
Barroso stelde wel dat „voor een succesvolle top de Verenigde Staten ook een verklaring moeten ondersteunen". De Portugese commissievoorzitter noemde het wereldwijde armoedeprobleem en humanitaire noden de belangrijkste agendapunten voor de algemene vergadering van de VN.
In VN–verband is eerder afgesproken om tegen 2015 de armoede wereldwijd te halveren. Vooruitlopend daarop zullen de EU–lidstaten de ontwikkelingsbudgetten in 2010 verhoogd hebben tot 66 miljard euro per jaar. In 2015 moeten alle EU–lidstaten, zoals Nederland nu al doet, 0,7 procent van het bruto nationaal product uitgeven aan ontwikkelingshulp. De Verenigde Staten houden de boot echter nog stevig af wat verhoging van het ontwikkelingsbudget betreft.
Barroso en Europees commissaris Ferrero–Waldner (buitenlands beleid) riepen maandag ook op het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN te vervangen door een mensenrechtenraad. Deze zou meer armslag moeten krijgen dan het huidige commissariaat en niet alleen zaken moeten kunnen aanklagen, maar ook dienen op te treden tegen schendigen van de mensenrechten. Ferrero–Waldner: „Armoedebestrijding en verbetering van de mensenrechten gaan hand in hand".