Binnenland

Kamer: Maat bijna vol met Bon Futuro–gevangenis

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het moment naderen dat de Nederlandse regering moet ingrijpen op de Antillen en het bestuur gedeeltelijk overneemt. Aanleiding is de aanhoudende „puinhoop” in de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao.

ANP
14 November 2001 16:42Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

Ontsnappingen zijn orde van de dag. Volgens de Kamerleden staat de deugdelijkheid van bestuur op de Antillen op het spel. Volgens CDA’er Van der Knaap kan het drama rond de gevangenis niet langer doorgaan. Hij vindt dat de Kamer moet overleggen of er moet worden ingegrepen. Hij vindt ook dat moet worden besproken of alleen het bestuur van de gevangenis door Nederland moet worden overgenomen of een groter deel van het justitieel beleid. PvdA en GroenLinks waren minder uitgesproken in hun mening, maar gaven aan dat, wat hen betreft, de maat bijna vol is.

Nederland gaf de Antillen enkele jaren geleden 80 miljoen gulden voor het opknappen van de Bon Futuro-gevangenis, die toen nog Koraal Specht heette. De gebouwen zijn inmiddels vernieuwd, maar de situatie in de gevangenis tart naar Nederlandse begrippen alle beschrijving: cipiers en keukenpersoneel zijn corrupt en smokkelen drugs, mobiele telefoons en wapens naar binnen. Cipiers hebben regelmatig seksueel contact met elkaar en met gevangenen. Ook kijken ze passief toe als gevangenen ontsnappen.

De regering van de Antillen heeft vorige maand 175 van de ruim tweehonderd gevangenbewaarders geschorst. Na een integriteitstest zijn er inmiddels weer zeventig aangenomen. Nederland wil tijdelijk militairen sturen voor bewaking van het buitengebied van de gevangenis. De Kamer stemt daar in principe mee in, maar vraagt zich af hoe het verder moet.

VVD’er te Veldhuis is faliekant tegen ingrijpen bij de Antilliaanse regering. Volgens hem zullen de Antillianen dan alleen maar achteroverleunen en het oplossen van de problemen overlaten aan de Nederlandse regering. Volgens staatssecretaris De Vries van Koninkrijksrelaties moet Nederland, als het ingrijpt, het hele justitiebeleid overnemen. Het gevangenisbeleid heeft volgens hem nauwe relatie met bijvoorbeeld het opsporingsbeleid. D66-woordvoerder Scheltema denkt dat het onmogelijk is vanuit Nederland het justitiebeleid van de Antillen aan te sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer