Tweedeling dreigt bij onderwijs analfabeten
Het onderwijs aan duizenden analfabete inburgeraars staat op losse schroeven als op 1 april de nieuwe Inburgeringswet ingaat. Dan dreigt een tweedeling te ontstaan tussen autochtone en allochtone analfabeten.
Dat heeft de Rotterdamse wethouder L. Geluk woensdag gezegd. Hij bracht samen met prinses Laurentien een bezoek aan het project “Alle ouders tellen mee” bij basisschool De Hoeksteen.
Volgens Geluk heeft de gemeente straks geen geld meer om lessen te verzorgen aan ongeletterden die moeten inburgeren. Hij riep de Tweede Kamer, minister Verdonk (Integratie) en staatssecretaris Rutte (Onderwijs) woensdag op om iets te doen aan „de slechte afstemming tussen de nieuwe inburgeringswet en de educatiewetgeving".
De gemeente krijgt straks van het Rijk een vaste vergoeding per inburgeringscursus. Onduidelijk is nog hoe groot dat bedrag precies wordt. Maar de wethouder denkt dat het te laag zal zijn om de groep waarom het gaat te leren lezen en schrijven en het verplichte inburgeringsexamen te laten behalen. Autochtone analfabeten krijgen de cursus wel vergoed.
Volgens Geluk telt Rotterdam vele duizenden analfabeten en zijn het er in heel Nederland naar schatting zelfs anderhalf miljoen. Zo’n 600.000 van hen zijn van allochtone afkomst.
Het project “Alle ouders tellen mee” is een initiatief van de gemeente waarbij ongeletterde ouders in een schooljaar Nederlands leren lezen en schrijven. Op die manier kunnen ze hun schoolgaande kinderen beter ondersteunen. Naast basisschool De Hoeksteen doen in Rotterdam nog drie scholen aan het project mee.