Rekeningsysteem in zorg werkt nog niet
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid erkent dat ziekenhuizen problemen hebben met invoering van een nieuw declaratiesysteem.
De bewindsman is er echter van overtuigd dat voor deze problemen een oplossing is te vinden. Het nieuwe systeem voldoet in ieder geval aan de gestelde eisen. De belangrijkste is dat de ziekenhuizen meer zorg leveren, waardoor wachtlijsten korter worden.
Hoogervorst heeft dinsdag overleg gevoerd met alle betrokken partijen. Daar is afgesproken dat patiënten eenvoudiger facturen ontvangen en dat het aantal administratieve handelingen in ziekenhuizen mag verminderen. Medisch specialisten en patiënten hebben de afgelopen maanden geklaagd over onduidelijkheid van de nieuwe rekeningen. Elke behandeleenheid in het ziekenhuis brengt de gemaakte kosten apart in rekening. Daardoor ontstaat er een onoverzichtelijke situatie voor patiënten. Voor ziekenhuizen levert het nieuwe systeem grote administratieve problemen op.
Het nieuwe declaratiesysteem, diagnose-behandelcombinatie (DBC) geheten, houdt in dat ziekenhuizen per behandeling een vaste prijs hebben. Dan kunnen verzekeraars vergelijken welk ziekenhuis voor welke behandeling het goedkoopst is en vervolgens daar hun verzekerden laten behandelen.
Op dit moment geldt het DBC-systeem voor zo’n 10 procent van de (eenvoudige) ziekenhuiszorg. Minister Hoogervorst wil dat percentage in de loop van de jaren opschroeven.
Hoogervorst vindt dat alle betrokkenen de problemen zo snel mogelijk moeten oplossen, zo verklaarde hij gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer waar de problematiek kort ter sprake kwam. De bewindsman heeft er vertrouwen in dat de problemen voor het eind van het jaar zijn opgelost.
De Kamer twijfelt daar aan. CDA-kamerlid Buijs zei dinsdag zelfs dat de gehele operatie stopgezet moet worden als er niet snel verbetering komt. Volgens Hoogervorst is dat niet mogelijk. De operatie heeft al tientallen miljoenen euro’s gekost.