Economie

Uitgetreden 55-plusser zoekt weer naar werk

De bestanden van uitzendbureaus die actief zijn voor werkzoekende ouderen van boven de 55 zitten vol met werkwilligen. Het aanbod aan banen valt echter flink tegen.

ANP
6 September 2005 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

„Het zijn vooral mannen die een arbeidsverleden hebben van tientallen jaren. Ze melden zich soms uit noodzaak door te lage inkomsten, maar ook omdat ze graag een werkkring hebben”, vertelt Janine van den Biggelaar van het Amsterdamse uitzendbureau Actief 65Plus. Het bureau heeft 7000 mensen in het bestand en banen voor tussen de 300 en de 350 mensen. Die werken in deeltijd, van een halve dag tot enkele dagen per week.

Nederland telt 4,4 miljoen 55-plussers. Van de mensen in de leeftijd tussen de 55 en de 65 heeft maar 37 procent een betaalde baan van meer dan twaalf uur per week. Mannen stoppen vooral tussen hun 57e en hun 62e jaar met werken. Zij maken dan gebruik van de mogelijkheid tot vervroegde uittreding of WW. De arbeidsdeelname van ouderen neemt sinds 1994 desondanks weer toe. In de periode tussen 2000 en 2002 bijvoorbeeld groeide in de leeftijdsgroep tussen de 55 en de 59 jaar de groep mensen met werk van 49 naar 54 procent.

Van den Biggelaar ziet twee hoofdredenen waarom werkgevers een 65-plusser zoeken. „Om het geld, je betaalt geen sociale premies voor deze werknemer. Dat scheelt gauw 10 euro per uur. En in veel gevallen telt de ervaring die een oudere werknemer meeneemt. Zeker startende ondernemers zijn tuk op iemand die gepokt en gemazeld is in bijvoorbeeld de financiën.”

Werkgevers blijken over het algemeen zeer tevreden over hun werkende gepensioneerde: „Door de ervaring en het vaak brede scala aan vaardigheden. Ook waarderen ze het ’oude stempel’: ze houden zich aan afspraken, zijn op tijd en loyaal.”

Christie de Groot, eigenares van het Rotterdamse uitzendbureau 55Plus, merkt dat steeds meer vutters hard op zoek zijn naar werk. „Vaak ander werk dan ze eerder hebben gedaan. Geen stress, geen gezeur. Ze komen na één jaar VUT al langs. Ze hebben thuis behangen, geklust voor de kinderen en dan slaat de verveling toe.” Het bureau van de 58-jarige De Groot heeft 800 vutters ingeschreven en maar werk -in deeltijd- voor ongeveer 100. „Werkgevers hebben nog altijd weinig banen te vergeven. En er is ook veel concurrentie van de jongere, goedkopere werknemer.”

Patricia Heerkens richtte zeven jaar geleden Oudstanding op, inmiddels een uitzendorganisatie voor 55-plussers met vijf regiokantoren. „Ik voorzag toen dat Nederland problemen zou krijgen met vergrijzing maar ook met vergroening. Als werknemers op relatief jonge leeftijd het veld moeten ruimen, verjongt de organisatie snel en krijgt weer behoefte aan ervaring.”

Oudstanding heeft 4000 actief ingeschrevenen en nog eens 2000 mensen in portefeuille. Wekelijks zijn „maar” 700 van hen aan het werk. „Er zijn veel vooroordelen over onze doelgroep. Ze zullen wel duurder zijn, ze zijn minder flexibel, hun arbeidsproductiviteit is minder en ze zijn vaker ziek, denkt men. Dat is dus onzin. Het enige wat ervan klopt is dat ze soms duurder zijn dan een starter, maar daar staat tegenover dat ze een schat aan ervaring meebrengen. Vaak zijn ze bereid met minder inkomen genoegen te nemen, zeker als ze al een goede regeling hebben.”

Ook bij Oudstanding lopen de banen uiteen van laag- tot hooggeschoold. „We hebben bijvoorbeeld 400 chauffeurs aan het werk, met een zeer uiteenlopende achtergrond, een accountmanager, een zelfstandig ondernemer, alles door elkaar. Hun nieuwe baan heeft vrijheid en onafhankelijkheid. En een nieuwe carrière hoeven ze niet per se te maken.”

Volgens Heerkens is Nederland nog niet klaar voor de oudere werknemer. De situatie is volgens haar wel „ten gunste” aan het veranderen. „We moeten ervan af dat je klaar bent op je 55e.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer