Economie

Rabobank: Kabinet moet mkb stimuleren

De Rabobank pleit voor maatregelen van het kabinet-Balkenende om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. „Het kabinet heeft lastenverlichtingen voor de consument in het verschiet, maar vergeet daarbij het bedrijfsleven”, aldus bestuursvoorzitter H. Heemskerk maandag.

Redactie economie
6 September 2005 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:55

„Het kabinet kan het mkb stimuleren door bijvoorbeeld verhoging van de belastingvrije voet van 5000 euro tot 10.000 euro. Het bedrijfsleven is uiteindelijk wel de motor van de economie”, zo zei de Rabo-topman bij de presentatie van de halfjaarcijfers van zijn onderneming.

De economen van de coöperatieve bank hebben de raming voor de economische groei in Nederland voor dit jaar opnieuw verlaagd. In juni was de laatste neerwaartse bijstelling.

De Rabobank verwacht nu dat de Nederlandse economie dit jaar 0,75 procent groeit, tegen een eerdere verwachting van 1 procent in juni. Toen had de Rabobank, in navolging van De Nederlandsche Bank (DNB), zijn groeiraming uit december van 1,5 procent al neerwaarts bijgesteld tot 1 procent. Daarna bleek dat het eerste kwartaal van dit jaar voor de Nederlandse economie veel slechter was geweest dan verwacht. DNB rekent op 0,4 procent groei dit jaar.

De Rabobank verwacht dat de economie in de tweede helft van dit jaar voorzichtig aantrekt. Volgens het klassieke herstelpatroon begint de groei van de Nederlandse economie met het opleven van de export, die dit jaar profiteert van de gunstige ontwikkeling van de wereldeconomie. „Ook voor investeringen ziet het er goed uit. Dit beeld van economisch herstel wordt bevestigd door de groei van de zakelijke kredietverlening van de Rabobank”, aldus Heemskerk. Voor sommige sectoren, zoals de detailhandel, blijft 2005 een moeilijk jaar. De particuliere consumptie zal dit jaar wel aantrekken.

Financieel topman B. Bruggink verwacht dat de hypotheekrente verder zal dalen. Hij ziet nog ruimte voor een neergang van enkele tienden van procenten. Volgens Bruggink is de stemming nog steeds neerwaarts.

De hevige concurrentie versterkt de neerwaartse druk op de tarieven. Heemskerk typeerde de concurrentie op de hypotheekmarkt als moordend. „We houden er nog steeds geld aan over, maar de marges worden steeds geringer”, aldus de bestuursvoorzitter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer