Buitenland

Media Amerika scherper in kritiek op regering

Vooraanstaande Amerikaanse kranten hebben zaterdag in hun commentaren hun kritiek op het optreden van de regering-Bush na de orkaanramp verscherpt. Ook proberen zij aan te geven wat er in de Amerikaanse samenleving moet veranderen.

ANP/AFP
3 September 2005 19:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:54

„Een ding is zeker: als president Bush en zijn Republikeinse Congresleiders verantwoordelijk met een historische ramp van deze omvang willen omgaan, moeten zij eindelijk eens proberen de weg in te slaan van oprecht gedeelde nationale opoffering", stond zaterdag in een commentaar in The New York Times. „Als zij reageren door het goedkeuren van een paar noodmaatregelen en dan terugkeren naar hun plannen om nog meer belastingverlagingen uit te voeren, moet Amerika het feit onder ogen zien dat het opgescheept is met leiders die niet weten hoe zij leiding moeten geven en die dat ook niet kan schelen", aldus de krant.

„Het Congres en de president kunnen maar beter snappen dat de natie een uitzonderlijke tijd tegemoet gaat. De verwoesting van New Orleans is een onweerlegbaar teken dat het nationale belastingverminderingsfeest voorbij is. Dat geldt ook voor het idee dat van Amerikaanse kiezers niet geëist kan worden dat zij opoffering of ongemak moeten accepteren, hoe erg de crisis ook is. Dit land is beter dan dat".

The Washington Post wijst erop dat veel van de slachtoffers zwarte Amerikanen zijn, die nu meer dan ooit hulp nodig hebben. „Als er afkeuring moet worden uitgesproken en als er lessen geleerd moeten worden, springt een punt eruit als onweerlegbaar: degenen die de hulpverlening plannen moeten zich veel meer richten op het lot van dat deel van de bevolking waarbij er – om redenen van armoede, zwakte, wantrouwen van de overheid, gebrek aan vervoer of gebrek aan informatie – niet op gerekend kan worden dat die mensen hun huis verlaten na een evacuatie-opdracht".

The Boston Globe vindt dat het tijd wordt dat de regering de ‘oorlog tegen de armoede’ hervat. De commentator zei dat uit de beelden van de ramp te zien was dat de armen in het overstroomde en chaotische New Orleans ‘lang over het hoofd zijn gezien’. „De erfenis van de storm zou er een kunnen zijn van een machtige herrijzenis: een land dat uit de vloedgolf bovenkomt met minder armoede, een land dat beter en sterker is dan het ooit was", aldus de Globe.

In een commentaar met de kop „Maak een plan, nu meteen" schreef The Los Angeles Times dat Californië ook een gebied is dat risico loopt op een enorme natuurramp, een potentiële reusachtige aardbeving. „Katrina laat ons stilstaan bij de vraag hoe Californië is voorbereid voor de volgende ramp. Katrina moet dienen als herinnering aan alle Californiërs dat er geen enkel excuus is voor slecht voorbereid zijn".

The Times-Picayune, de plaatselijke krant van New Orleans, die een aantal dagen alleen op internet kon verschijnen, richtte de aandacht vooral op de noodzaak van het redden van levens. De krant vindt dat „de trage start van de federale regering al heeft gebleken fataal te zijn voor een aantal van de meest kwetsbare mensen in New Orleans. Elk leven is kostbaar en er is geen tweede kans om iemand te redden. Geen gepraat meer over wat er gaat gebeuren. We willen alleen horen wat er wordt gedaan. De levens van onze mensen hangen ervan af".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer