Buitenland

Explosie en branden in New Orleans

Een enorme explosie in een warenhuis in New Orleans en verschillende grote branden verhoogden vrijdag de nervositeit in een stad die de laatste dagen in toenemende mate geplaagd wordt door chaos en anarchie. Er wordt zelfs op reddingshelikopters geschoten, waarbij daders eisen dat zij éérst gered worden voordat de helikopters hun missie voortzetten.

Van onze correspondent
2 September 2005 23:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:54
NEW ORLEANS – Een vrouw die wordt omringd door reddingwerkers, wordt gevraagd het lichaam van een van haar buren te identificeren. De man werd gevonden tussen de puinhopen van zijn huis. Foto EPA
NEW ORLEANS – Een vrouw die wordt omringd door reddingwerkers, wordt gevraagd het lichaam van een van haar buren te identificeren. De man werd gevonden tussen de puinhopen van zijn huis. Foto EPA

In het Superdome-sportstadion en het nabijgelegen conferentieoord worden verkrachtingen gemeld, er wordt geschoten en er heerst daar volgens sommigen een „volledig wetteloze toestand.”

In sommige stadsdelen wordt overigens ’sociaal’ geplunderd. Mensen breken in warenhuizen en grote winkelcentra in en delen vervolgens het water en voedsel dat zij daar aantreffen uit aan omstanders. „Als de overheid niets doet, dan moeten wijzelf iets ondernemen”, aldus Jeffrey, die zijn achternaam niet kwijt wilde.

President Bush bezocht vrijdag het rampgebied. Hij had kritiek op de hulpoperaties, die hij zelf op federaal gebied coördineert. „De resultaten van deze operaties zijn tot nu toe onaanvaardbaar”, aldus Bush, die eerst Mobile in Alabama bezocht en vervolgens Biloxi in Mississippi. Daarna zette hij koers naar New Orleans, waar burgemeester Ray Nagin ongewoon scherpe kritiek leverde op FEMA (Federal Emergency Management Agency), de Amerikaanse binnenlandse rampendienst.

„Er wordt van alles beloofd, maar er gebeurt niets. Ik heb iedereen in Washington gebeld, inclusief de president. Ik heb voor iedereen dezelfde boodschap: beweeg je luie gat en doe iets!” aldus Nagin tegenover het radiostation WWL-AM. De veelgeplaagde burgemeester barstte aan het eind van het interview in snikken uit.

Kort voor de aankomst van Bush in New Orleans arriveerde daar vrijdag het eerste konvooi met voedsel plus water. Bovendien stroomden 7000 Nationale Gardisten de stad binnen om de politie te helpen de orde te herstellen. De garde en de politie mogen in uiterste instantie op plunderaars schieten, als het niet anders kan.

Het Huis van Afgevaardigden volgde vrijdag de Senaat en keurde een bedrag van 10,5 miljard dollar goed voor de eerste hulp aan het door orkaan Katrina getroffen gebied. De wet werd vrijdagavond nog getekend door president Bush.

Het grootste deel van het geld is bestemd voor FEMA en 500 miljoen gaat naar defensie, die de operaties van de Nationale Garde coördineert.

President Bush zei vrijdag begrip te hebben voor de klacht van velen dat de reddings- en hersteloperaties zo traag verlopen. „Het zal weken duren voordat overal weer elektriciteit is”, waarschuwde de president. De wederopbouw van het hele rampgebied is volgens hem „een kwestie van jaren.”

Terwijl de energieprijzen in heel Amerika fors stijgen, lopen ook de schattingen over de door Katrina veroorzaakte schade steeds verder op. De persoonlijke schade, de bedrijfsschades, schades aan infrastructuur en de algemene economische schade kan volgens sommige waarnemers makkelijk oplopen tot 100 miljard dollar. „Dit wordt de kostbaarste orkaan in de Amerikaanse geschiedenis”, aldus Todd Slater, chef-econoom van het economische research- en adviesbureau Global Insight in Lexington (Massachusetts).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer