Economie

Unctad ziet niets in handelsbescherming

Het opwerpen van handelsbarrières tegen grote economische nieuwkomers zoals China is contraproductief. Het geld dat opkomende economieën via hun export binnenhalen, kan weer worden gebruikt voor de import. Westerse landen kunnen daarvan profiteren. Door handelsbeperkende maatregelen snijden ze zichzelf uiteindelijk in de vingers.

ANP
2 September 2005 22:17Gewijzigd op 14 November 2020 02:54

Dat staat in een rapport dat vrijdag naar buiten is gebracht door Unctad, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling. De nieuwe directeur van Unctad, Supachai Panitchpakdi, zegt in het Trade and Development Report geen voorstander te zijn van protectionisme als middel om de eigen economie te beschermen tegen opkomende markten. Het druist bovendien in tegen de trend dat steeds meer landen worden opgenomen in de wereldeconomie.

Volgens Unctad kunnen westerse landen profiteren van de vrije handel via de export van technologisch hoogwaardige goederen. In ontwikkelingslanden is veel vraag naar zulke producten. Het geld dat deze landen met de export van bijvoorbeeld kleding verdienen, kunnen ze daar weer aan uitgeven, aldus Unctad.

Het rapport van de VN-organisatie komt op een moment dat Chinese kleding inzet is van handelsbeperkende maatregelen in het Westen. Zowel in de Europese Unie als in de Verenigde Staten is de toevoer van Chinese textielproducten sterk toegenomen, omdat jarenlange quota op 1 januari wegvielen. De westerse autoriteiten staan nu onder druk van hun eigen textielindustrie om de toevloed van Chinees textiel binnen de perken te houden.

Terwijl de economische expansie in China en India veel mensen uit de armoede heeft geholpen, lopen andere regio’s in hun ontwikkeling nog ver achter, aldus het Trade and Development Report. In de landen ten zuiden van de Sahara leven miljoenen mensen nog in extreme armoede. Ondanks groeicijfers van 5 procent is de kans klein dat deze landen de zogeheten Millenniumdoelen halen (die bedoeld zijn om de armoede te verlichten).

Het rapport breekt een lans voor een vrijere wereldhandel als middel om de ongelijkheden weg te nemen. „Een mondiale benadering is in het belang van zowel ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden”, aldus het rapport.

Unctad zegt in het rapport verder bezorgd te zijn over groeivertraging van de wereldeconomie. Dit jaar zal de groei 3,0 procent bedragen, tegen 3,8 procent vorig jaar. Vooral de situatie in de eurozone en Japan geeft reden tot zorg.

Daarbij komt dat de Amerikaanse economie gas terug lijkt te nemen. De Amerikaanse economie, die als een soort motor voor de rest van de wereld fungeert, kan „stoom” verliezen voordat andere landen in staat zijn die rol over te nemen, aldus Unctad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer