Opinie

Ruim aanbod seniorenwoningen nodig

Hoewel senioren graag in hun eigen huis blijven wonen, blijft een ruim en divers aanbod van woningen voor ouderen keihard nodig, vindt drs. Klaas Wierda

2 September 2005 17:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:54
„De ouderenbonden maken zich zorgen over de ontwikkeling van de inkomenspositie van ouderen en over het woningaanbod.” Foto VidiPhoto
„De ouderenbonden maken zich zorgen over de ontwikkeling van de inkomenspositie van ouderen en over het woningaanbod.” Foto VidiPhoto

. De tegeltjeswijsheid ”oude bomen moet je niet verplanten” mag geen vrijbrief zijn om het rustiger aan te doen met de bouw van seniorenwoningen. De VROM-raad, een officieel adviesorgaan van de regering, zet in het recente rapport ”Oude bomen moet je niet verplanten” kanttekeningen bij doorstroming als dé oplossing. Dat is begrijpelijk. Een verbetering in de woonsituatie hoeft niet altijd via verhuizing tot stand te komen. De PCOB mist daarom in het rapport van de VROM-raad een verwijzing naar het huurbeleid. Minister Dekker wil de doorstroming juist drastisch bevorderen.

Diversiteit

De ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO verzetten zich tegen het ’gedwongen’ karakter van doorstroming waar dat door financiële maatregelen opgelegd wordt. En dat terwijl er geen, of in elk geval te weinig, betaalbare en geschikte alternatieven voor senioren zijn.

De ouderenbonden ondersteunen de conclusie van de VROM-raad dat er meer aandacht moet zijn voor verbetering van de bestaande woningvoorraad. Maar dat is lang niet overal mogelijk. Veel oudere serviceflats bijvoorbeeld staan leeg omdat ze niet meer aan de eisen van de tijd voldoen. Er moet daarom ook nadruk liggen op diversiteit van nieuwbouw. Zo blijven voldoende betaalbare nieuwe ’nultredenwoningen’ voor ouderen wel degelijk van belang.

De ouderenbonden maken zich zorgen over de ontwikkeling van de inkomenspositie van ouderen en het woningaanbod. De sloop van betaalbare woningen zet door, terwijl er voor die doelgroep weinig voor in de plaats komt. Maar hoe je daar meer grip op kunt krijgen, wordt in het rapport van de VROM-raad niet duidelijk. Misschien zijn betere afspraken tussen gemeenten en woningcorporaties een optie. Deskundige burgers, onder wie georganiseerde ouderen, zullen alert moeten zijn.

De VROM-raad legt in het rapport nadruk op het zelfstandig wonen, buiten de muren van een zorginstelling. Maar voldoende kwalitatieve zorg in instellingen -de intramurale zorg- blijft hard nodig. Sinds 1995 is redelijk veel gebouwd voor ouderen met een zwaardere zorgvraag, maar na 2000 is daar de klad in gekomen. De woningproductie liep terug en dit werd ook voelbaar in de ouderenbranche. Er blijft behoefte bestaan aan doelmatige woningen met zorgvoorzieningen voor senioren met een bescheiden inkomen.

Vrijbrief

De consumentenmacht moet groter worden, erkent de VROM-raad. Maar de ouderenbonden missen in het rapport de handreiking hoe je daar concreet handen en voeten aan kunt geven. De tegeltjeswijsheid ”oude bomen moet je niet verplanten” is geen vrijbrief voor de overheid en woningcorporaties om het rustiger aan te doen met het bouwen van voldoende geschikte woningen voor de groeiende groep Nederlanders boven de vijftig jaar.

De auteur is beleidsmedewerker wonen bij de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer