KPNQwest vraagt faillissement aan
KPNQwest heeft vrijdag bij de rechtbank in Haarlem faillissement aangevraagd. Het glasvezelnetwerkbedrijf zag geen andere uitweg nadat onderhandelingen over de verkoop van enkele niet-strategische onderdelen niet tot resultaat hadden geleid.
Dat hebben de raad van bestuur van KPNQwest en de bewindvoerders meegedeeld. Het faillissement geldt voor de beursgenoteerde, naamloze vennootschap KPNQwest, die in Nederland is gevestigd.
Tegelijkertijd is voor een aantal buitenlandse divisies in Europa uitstel van betaling gevraagd, met uitzondering van de activiteiten in Centraal-Europa, KPNQwest Portugal en KPNQwest Italië.
Met de verkoop van een aantal onderdelen wilden bestuur en bewindvoerders voldoende geld binnenhalen om de voortgang van het bedrijf in de nabije toekomst veilig te stellen. Toen succes uitbleef, restte niets anders dan voor de nv faillissement aan te vragen.
Bestuur en bewindsvoerders zeggen nog steeds in onderhandeling te zijn met potentiële kopers voor een substantieel deel van het bedrijf.
Volgens bewindvoerder J. van Apeldoorn is er op dit moment nog niemand ontslagen. KPNQwest heeft wereldwijd 2000 mensen in dienst, van wie 500 in Nederland. Toch lijken gedwongen ontslagen een kwestie van tijd. De bewindvoerders schatten vrijdag dat vooral personeel dat niet nodig is voor het instandhouden van de netwerken zijn baan zal verliezen.
Ondertussen wordt geprobeerd zoveel mogelijk van het netwerk overeind te houden. Zo bood KPN al financiële steun aan. Verder zijn klanten bereid de helpende hand te bieden, aldus de bewindvoerders. „Sommigen bieden zelfs geld aan om het netwerk in stand te houden.”
Schuldeisers gaan ongewisse tijden tegemoet. KPNQwest sloot bij de faillissementsaanvraag niet uit dat de onderliggende waarde van het bedrijf onvoldoende is om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.
Het noodlijdende kabelbedrijf United Pan-Europe Communications (UPC) krijgt intussen van zijn banken en moederbedrijf United Global Com (UCG) twee weken extra tijd om orde op zaken te stellen. De partijen hebben een akkoord over het uitstel gesloten, gezien de vooruitgang die is geboekt in de onderhandelingen tussen UGC en schuldeisers van UPC.
Het uitstel is verleend tot 17 juni. Een woordvoerder van UPC onderstreepte vrijdag in een telefonische toelichting met klem dat de nieuwe datum beslist niet als uiterste deadline moet worden gezien.
De banken hebben sinds begin maart met UPC de afspraak vooralsnog een krediet van 4 miljard euro niet op te eisen. Dit akkoord is nu met twee weken verlengd. De banken hebben het recht de leningen, waarvan 3,2 miljard euro is opgenomen, terug te vorderen als UPC bij andere leningen in gebreke zou blijven.
Sinds begin maart heeft UPC de rentebetaling aan obligatiehouders van 113 miljoen euro opgeschort. De onderneming vecht al geruime tijd voor haar voortbestaan en heeft dringend nieuw kapitaal nodig. Het breedbandbedrijf wil eerst een schuldsanering met de obligatiehouders afronden.
UPC zucht onder een schuldenlast van rond 8 miljard euro. Die bestaat voor 6 miljard euro uit obligaties. De rentelasten op de leningen drukken zwaar op het resultaat. Om de last te verminderen, wil UPC zijn financiële positie verlichten door obligaties om te zetten in aandelen. Stemmen de obligatiehouders in met dit plan, dan zien zij een groot deel van hun investering in rook opgaan. Bovendien zien de huidige beleggers hun aandelen flink verwateren.