Wessanen gaat voor snelle hap
Het voedingsconcern Wessanen ziet kansen liggen in de markt voor lekkers uit de diepvries.
De onderneming, bekend van Zonnatura en Beckers, gelooft in diepvries. De belangstelling voor kroketten en frikadellen neemt weliswaar af, maar de vraag om lekkere, meer bijzondere snacks neemt toe. Dat zei bestuursvoorzitter A. Veenhof donderdag bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal.
Eerder dit jaar introduceerde Beckers al kant-en-klare gevulde wraps en in oktober komen Italiaanse bladerdeeghapjes van Righi in de schappen. Dit Italiaanse merk verwierf Wessanen eind juni. Het merk gaat de komende maanden ook naar Frankrijk en Engeland. Op termijn moet Righi ook naar de Verenigde Staten. Wessanen verkoopt nu nog geen diepvriesproducten in de VS.
Veenhof denkt zich te kunnen onderscheiden met diepvriessnacks omdat de grote concerns het laten afweten. Voor internationale bedrijven is het te ingewikkeld om een netwerk van allerlei kleine markten te onderhouden. „Daar hebben ze geen zin in.”
Veenhof wijst op recente geruchten dat het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever van diepvriesbedrijf Mora af wil. Overigens wil hij niet speculeren over een eventuele koop van dit bedrijf.
Wessanen struint alle gewesten af op zoek naar etnische en exotische voedingsmerken zoals Righi. Het zoekt ook versterking voor het segment gezonde, natuurlijke voeding. Veenhof acht een of twee kleine overnames in de loop van het jaar mogelijk. Een grote vis sluit hij uit.
Het concern wil uiteindelijk voor circa 400 miljoen euro aan overnames plegen om in 2007 evenveel omzet te halen uit de leidende merken als uit de distributieactiviteiten.
In het afgelopen jaar zijn alle belangrijke merken onder handen genomen. Het grote probleem bij de meeste merken was het onduidelijke beeld. Er was veel achterstallig onderhoud en soms was er sprake van een regelrechte misser. Zo kreeg het Engelse reformmerk Whole Earth in 2003 in het kader van modernisering een nieuw logo. Het nieuwe jasje was echter te futuristisch. Consumenten associeerden Whole Earth meer met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dan met gezond voedsel.
De totale omzet liet wel een daling zien, van bijna 12 procent tot 477,8 miljoen euro vergeleken met het tweede kwartaal van 2004. Dat kwam vooral doordat het bedrijf een punt heeft gezet achter distributiecontracten in Noord-Amerika die weinig opleverden. Ook de slinkende populariteit van koolhydraatarme producten bleef Wessanen plagen.
De negatieve effecten van deze factoren verdwijnen in de komende kwartalen.