Ook België komt met zwarte lijst vliegtuigen
Na Frankrijk komt ook België met een zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen. Het zijn maatschappijen waarvan de vliegtuigen opvallend vaak onveilige technische gebreken vertonen.
Een eigen Nederlandse zwarte lijst is echter niet op komst. Nederland geeft de voorkeur aan een Europese aanpak, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer.
De Belgische minister Landuyt (Verkeer) presenteert de lijst volgende week, zo werd vrijdag bekend. Passagiers kunnen zo beter inschatten welke maatschappij riskant is.
Frankrijk kondigde donderdag een openbare zwarte lijst aan. Aanleiding is het ongeval vorige week met een Colombiaans verkeerstoestel in Venezuela waarbij alle 152 Franse passagiers om het leven kwamen.
De initiatieven van Frankrijk en België kregen vrijdag volle steun van Europees commissaris Barrot (Verkeer). „Dit is een goede stap naar een zwarte lijst voor de hele Europese Unie, zoals de Europese Commissie half februari voorstelde”, aldus Barrot. Hij wil hier de komende maanden aan werken met het Europees Parlement en EU-landen.
Nederland is nooit voorstander geweest van een zwarte lijst. Er is uitwisseling van gegevens tussen lidstaten over dubieuze luchtvaartmaatschappijen die vertrouwelijk zijn. De Inspectie Verkeer en Waterstaat in Den Haag publiceert op haar site wel een lijst van maatschappijen die in Nederland onder toezicht staan, zoals Onur Air en Fly Air uit Turkije.
Maar met het toenemend aantal ongevallen en de maatschappelijke onrust heeft een aantal lidstaten, waaronder Nederland en Frankrijk, de Europese Commissie eerder dit jaar gevraagd een aanpak te ontwikkelen die transparantie bevordert. „Dit kan leiden tot een Europese zwarte lijst”, aldus de woordvoerder van staatssecretaris Schultz van Haegen.
De Consumentenbond vindt dit te mager. „Er moet een einde komen aan de onduidelijkheid voor consumenten. Zolang de Europese lijst er niet is, moet Nederland met een eigen lijst komen”, stelt een woordvoerster.