„Lidstaten moeten alerter zijn op vogelgriep”
De Europese Commissie heeft in de strijd tegen de gevreesde vogelgriep de lidstaten gevraagd alerter te zijn.
Ze moeten hun noodplannen doorlichten en meer trekvogels controleren op vogelgriep. In risicosituaties mogen de EU–landen ook vaccinatie overwegen. Europees commissaris Kyprianou (Volksgezondheid) heeft dat donderdag bekendgemaakt na overleg van deskundigen uit de 25 lidstaten. Bovendien moet de douane streng controleren op smokkel van vogels of veren uit besmette gebieden.
Voor een Europese ophokplicht is momenteel geen noodzaak, oordeelden de experts. „Het directe risico van trekvogels is miniem tot laag", menen de experts, doelend op trekvogels die vanuit uitbraakgebieden in Siberië naar Europa zouden kunnen vliegen.
De deskundigen geloven wel dat Denemarken, Noord–Duitsland en Nederland naar verhouding nog het meeste risico lopen, wegens de vele trekvogels hier. Maar ook dan is het gevaar gering.
De Nederlandse ophokplicht vinden vrijwel alle experts overdreven. „Het staat niet in verhouding tot het risico", concludeerde een deskundige van de Europese Commissie na afloop.
Het gebrek aan Europese steun heeft geen directe gevolgen voor Nederland. Wel is de maatregel wellicht iets gevoeliger voor juridische strijd, menen ingewijden. Juristen zijn namelijk niet 100 procent zeker of de huidige meerprijs voor eieren van opgesloten buitenkippen is toegestaan. „Het mag alleen op last van een veterinaire autoriteit: maar is dat de Nederlandse of de Europese?" vragen zij zich af.
De deskundigen komen begin september opnieuw in Brussel bijeen. Ze bespreken dan details van hun besluit. „We blijven de situatie nauwlettend volgen opdat het grootste gevaar wordt bezworen", zei eurocommissaris Kyprianou.
De deskundigen hebben donderdag niet gesproken over het gezondheidsrisico voor mensen. Het vogelgriepvirus in Azië en Rusland kan immers overspringen op mensen. „Maar de kans dat het via trekvogels gaat is heel, heel erg klein", aldus een deskundige. „Via varkens is de kans iets minder klein, maar die vliegen gelukkig niet".
De Europese Commissie besloot verder 1,2 miljoen euro mee te betalen aan maatregelen om die waakzaamheid te vergroten. Zij heeft ongeveer 360 miljoen euro klaarstaan, voor het geval de besmettelijke ziekte zou uitbreken.