Orde Medisch Specialisten promoot declaratiesysteem
De Orde van Medisch Specialisten (OMS) begint binnenkort een tournee langs Nederlandse ziekenhuizen om het nieuwe declaratiesysteem te promoten dat volgend jaar wordt ingevoerd. Een woordvoerder heeft dat dinsdag bevestigd. Onder medisch specialisten is veel verzet tegen de nieuwe manier waarop zij kosten van behandelingen van patiënten moeten declareren bij de ziektekostenverzekeraars.
Een internist uit Boxmeer deed dinsdag nog een oproep aan zijn collega’s om het nieuwe systeem te boycotten. De orde noemt dat „geen verstandige actie".
Ook de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen (NVZ) vindt de oproep „geen goed plan".
De brancheorganisatie van specialisten wil artsen die goede ervaringen hebben opgedaan met het nieuwe systeem anderen daarover laten vertellen. Volgens de woordvoerder is het niet alleen kommer en kwel met het nieuwe systeem.
Diverse regeringen werken al jaren aan een nieuwe manier van declareren van rekeningen van specialisten. In de ontwikkeling van het nieuwe DBC–systeem zijn inmiddels vele honderden miljoenen gestopt. De invoering van het nieuwe systeem is al vele malen uitgesteld, onder meer door het tanige verzet van specialisten, maar ook omdat de operatie zeer complex is. In het nieuwe systeem worden de kosten van een behandeling van een patiënt opgesplitst in eenheden. Artsen en ziekenhuizen moeten aan elke behandeleenheid een prijskaartje hangen. Ziektekostenverzekeraars kunnen op die manier zien welk ziekenhuis een goede prijs–kwaliteitsverhouding biedt. De regering hoopt de ziekenhuiszorg op die manier effectiever en efficiënter te maken. Op het moment bestaan er ongeveer 28.000 behandeleenheden. Artsen zijn bang dat ze ten onder gaan in bureaucratie. De Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hebben eerder ingestemd met de invoering van het nieuwe systeem. Zij denken dat de inge wikkelde berekeningen die artsen nu moeten maken voor behandelingen in de loop van de tijd kunnen worden vereenvoudigd.