Virologen: Gebruik virus eenden tegen vogelgriep
Wilde vogels, vooral eenden, dragen verschillende, relatief onschuldige virussen bij zich die uiteindelijk muteren in de dodelijke vogelgriep. Met monsters van die virussen zou een vaccinatievoorraad aangelegd kunnen worden om eventuele vogelgriepepidemieën bij vogels en mensen te bestrijden.
Dat zeggen wetenschappers, onder wie de Nederlandse viroloog A. Osterhaus, van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam na uitgebreid onderzoek. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het vaktijdschrift Emerging Infectious Diseases.
Het monitoren van wilde vogels en de virussen die ze meedragen, kan ook een rol spelen in het opsporen en voorspellen van uitbraken van vogelgriep. Osterhaus en zijn collega’s vingen voor hun onderzoek wilde eenden in Zweden en Nederland. Ze vonden verschillende varianten van het H7- en het H5-type in het bloed van de eenden die leken op de virussen die vogelgriepepidemieën veroorzaakten in Europa sinds 1997.
De Aziatische vogelgriepvariant H5N1, die sinds augustus 2003 oneindig veel gevogelte en meer dan vijftig mensen doodde, troffen de onderzoekers niet in de eenden aan. Dit gevaarlijke virus heeft zich inmiddels verplaatst naar Rusland en Japan. Experts vrezen dat als H5N1 gaat muteren en zich gemakkelijker via mensen kan verspreiden, het miljoenen mensen zal doden. In Nederland geldt sinds maandag een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven. Minister Veerman van Landbouw besloot vorige week tot die ophokplicht gedurende de vogeltrek om te voorkomen dat de vogelgriep vanuit Rusland overslaat naar Nederland.
Ook België voert een ophokplicht voor pluimvee in, maar dan alleen op boerderijen met een groot risico op vogelgriep. Dat betreft bijvoorbeeld bedrijven waar wilde vogels tussen de kippen lopen.
De Belgische overheid heeft dat maandag besloten na een vergadering met experts, meldde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dierenartsen beoordelen de komende weken alle Belgische pluimveebedrijven op hun risico’s. Een algemene ophokplicht, zoals in Nederland en weldra in Duitse deelstaten, komt er niet. „Dat zou te drastisch zijn. In België is nog geen enkel geval van vogelgriep vastgesteld”, argumenteert de woordvoerder van het voedselagentschap. „Ook blijkt de situatie in Rusland minder verontrustend dan gedacht.”
De overheid laat ook wilde vogels screenen. Deskundigen analyseren vooral dode trekvogels en mest. België zal de maatregel donderdag in Brussel toelichten op een vergadering van EU-deskundigen.