Pluimveehouders bezorgd om eierprijs
„We zijn content met de ophokplicht die minister Veerman deze week instelt”, zegt J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP). Dierenorganisaties reageren negatiever. Stichting Wakker Dier wil de bewindsman voor de rechter dagen omdat de maatregel „dieronvriendelijk en ineffectief” is. De Dierenbescherming steunt de stichting op dat punt.
Hoewel de pluimveesector blij is dat Veerman snel maatregelen neemt om de vogelpest te weren, is ze bang voor de financiële consequenties van de ophokplicht. Wolleswinkel: „Eieren van kippen die niet buiten komen, mogen officieel niet als vrije-uitloopeieren worden verkocht. En de prijs van ’gewone’ eieren ligt lager. Gelukkig heeft Veerman toegezegd woensdag met de Europese Commissie over de eierstatus te gaan praten.”
Pluimveehouder Wim Verbeek uit Renswoude -met 8500 kippen- hoopt dat de consument begrip heeft voor het feit dat eieren van kippen die binnen zitten misschien als vrije-uitloopeieren worden verkocht. „Men zal toch niet willen dat onze dieren weer opgeladen worden?”
Ondanks de mogelijk negatieve consequenties van het ophokken is Verbeek wel positief over de ophokplicht. „Als je daarmee het risico op besmetting met het vogelpestvirus kunt vermijden, moet je dat doen. Geruchten dat er in Groningen wilde ganzen zomaar tussen het pluimvee lopen, maken me bang.”
De ophokplicht, die naar verwachting eind deze week ingaat en in ieder geval tot begin 2006 duurt, geldt niet voor de hobbydieren. Zij vormen een „veel kleiner risico”, stelde de bewindsman dinsdag. Hij wil wel dat de club over maatregelen nadenkt. „Wij zullen ons steentje bijdragen”, verzekert woordvoerder S. Westendorp van de Nederlandse werkgroep hobbymatig gehouden pluimvee en parkvogels (NWPP).
De werkgroep kwam woensdag met voorstellen om het risico op besmetting zo veel mogelijk te beperken: de dieren achter gaas houden, laarzen en klompen na bezoek ontsmetten, handen wassen en een overall dragen. De koepel is tevreden met het onderscheid tussen de commercieel en de hobbymatig gehouden dieren.
Dierenorganisaties zijn veel minder tevreden over de stappen van Veerman. Zij verfoeien de ophokplicht. „De angst regeert in Den Haag”, stelt zegsman N. Dorland van de Dierenbescherming vast. Stichting Wakker Dier wil het besluit voor de rechter aanvechten omdat het „dieronvriendelijk en ineffectief” is. De organisaties vinden het onbegrijpelijk dat alleen Nederland deze maatregelen neemt, terwijl Europa het risico van de trekvogels voor besmetting van de Europese pluimveestapel met vogelgriep „zo goed als niet bestaand” acht.
Een woordvoerder van de Europese Commissie meldt dat Brussel voorlopig op zijn standpunt blijft staan. „Uiteraard is voorkomen beter dan genezen.” Maar de Commissie blijft erbij dat er op dit moment geen enkel rechtstreeks gevaar van trekvogels is vanuit Rusland.
De Nederlandse pluimveestapel telt ongeveer 86 miljoen dieren. Het meeste pluimvee loopt in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Ook Friesland en Overijssel tellen miljoenen dieren. Circa 5 miljoen dieren bij pluimveebedrijven, waaronder een half miljoen biologische kippen, vallen onder het ophokbesluit.