Gasgeld niet nodig voor koopkracht
Om de koopkracht van burgers in 2006 te herstellen, zijn de extra aardgasbaten van de staat niet nodig. Die kunnen dus worden aangewend voor investeringen in onder meer kennis en milieu.
Daarover zijn, volgens ingewijden, alle bewindslieden het eens. Vóór aanvang van het begrotingsberaad van het kabinet dinsdagochtend leek er nog sprake van een dreigend politiek conflict. Minister Brinkhorst van Economische Zaken verklaarde dat het zogeheten FES-fonds, waarin de extra aardgasbaten van 1 tot 1,5 miljard terechtkomen, alleen bestemd is voor investeringsuitgaven. Vorige week had D66, Brinkhorsts eigen partij, het kabinet nog opgeroepen de hogere aardgasinkomsten ook aan te wenden voor koopkrachtreparatie.
Brinkhorst wees er dinsdag op dat dat tegen de afspraken in het regeerakkoord zou zijn. Hij werd bijgevallen door premier Balkenende, die zich hierover tot dusver nog niet duidelijk had uitgelaten. „We kennen allemaal de criteria voor het FES-fonds”, aldus de premier. Ook D66-kamerlid Bakker maakte er verder geen punt van. Voor het verbeteren van de koopkracht in 2006 blijft voldoende geld beschikbaar, omdat het financieringstekort veel lager uitvalt dan geraamd, onderstreepte Brinkhorst.
Wel was er in de ministerraad enige wrevel omdat Brinkhorst op eigen houtje de publiciteit had gezocht. „Zo creëer je tegenstellingen die er niet zijn”, aldus een ingewijde. „Onnodig en onhandig.”
Maar verder is de sfeer in het kabinet buitengewoon goed, zeggen alle betrokkenen. „Er wordt opvallend snelle voortgang geboekt.” Alle ministers zijn het erover eens dat er circa 1 miljard euro op tafel moet komen om de koopkracht van de burgers op te vijzelen. De discussie gaat vooral over hoe dat koopkrachtherstel het beste vorm kan krijgen.
Ondanks de aantrekkende economie dreigen bepaalde groepen er volgend jaar toch op achteruit te gaan, omdat het nieuwe zorgstelsel financieel nadelig voor hen uitpakt. Het gaat vooral om ouderen en kleine zelfstandigen. Voor hen wil het kabinet iets extra’s doen.
Daarnaast wil het een lastenverlichting voor de middeninkomens, zodat zij meer gaan besteden. Dat is goed voor de economie.
Uit het FES-fonds zal een fors bedrag naar verbetering van het milieu gaan, zeggen ingewijden. Zo komt er meer geld voor duurzame energie en voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.
De bewindslieden spreken de komende dagen verder over de begroting van volgend jaar. Naar verwachting hakken ze eind volgende week de knoop door.