Binnenland

Hoogervorst heeft ,,alle vertrouwen" in veiling kraamzorg

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft ’alle vertrouwen’ in de kraamzorgveiling op internet. In een brief die hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, wijst hij de kritiek van aanbieders, maar ook van de PvdA en het CDA van de hand.

ANP
16 August 2005 17:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:51

Zorgverzekeraars Achmea en Menzis zijn bij wijze van proef in zee gegaan met de zorgveiling voor het aanbod van kraamzorg in gebieden waar zij geen marktleider zijn. Hierbij worden verzoeken van kraamvrouwen om kraamzorg op een internetsite geplaatst. Kraamzorginstellingen kunnen op die site bieden om de opdracht binnen te halen. Beide zorgverzekeraars zien grote voordelen in deze manier van inkopen en willen er mee doorgaan.

Koepelorganisaties Z–org en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), hadden veel kritiek op de veiling. Maar minister Hoogervorst concludeert na gesprekken met verzekeraars, aanbieders en de directeur van Zorgveiling.nl dat er vooralsnog geen reden is om te vrezen voor de kwaliteit, of toegankelijkheid van de zorg, noch voor de privacy of keuzevrijheid van de patiënt. Wel heeft hij CTG–Zaio gevraagd om het instrument zorgveiling te onderzoeken.

Directeur A. Koster van Z–org erkent dat in gesprekken met de zorgverzekeraars een aantal „scherpe kantjes" van de kraamzorgveiling zijn afgehaald. Zo hebben Menzis en Achmea beloofd vanaf volgend jaar ook te vragen om certificaten van de deelnemende zorgaanbieders. Maar het is ze niet gelukt om te zorgen dat de individuele biedende kraamzorgaanbieders kunnen zien tegen wie ze bieden op de veiling. Bovendien vindt hij het raar dat aanbieders van eerste keus, die wel aan de vraag voldoen toch gedwongen zijn een korting van 5 of 10 euro te bieden.

Volgens Koster zijn zijn leden niet blij met de veiling. „Wij hebben daar zeer grote problemen mee, maar als Nederland besluit dat het moet, dan moet het maar". Wel vindt hij dat er een principiële publieke discussie over het fenomeen gevoerd moet worden. „Vinden we het goed dat er op deze manier onderhandeld wordt over de zorg voor een individueel mens? Mag het ook met andere vormen van zorg, zoals een demente bejaarde?"

Daarnaast vreest hij voor de continuïteit van de sector, als niet heel duidelijk ook aspecten als scholing en afspraken met bijvoorbeeld verloskundigen en gyneacologen in de prijs zijn opgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer