Iran krijgt kabinet vol hardliners
De nieuwe president van Iran, Mahmud Ahmadinejad, heeft een regering samengesteld die overwegend uit hardliners bestaat.
Onder de 21 ministers bevindt zich geen enkele voorstander van democratische hervormingen en de beoogde minister van Buitenlandse Zaken, Manuchehr Mottaki, heeft er als parlementslid voor gepleit dat zijn land zich in de onderhandelingen over zijn nucleaire programma harder zou opstellen.
De op 6 augustus beëdigde Ahmadinejad presenteerde zijn kabinet zondag. Het nieuwe kabinet zal naar verwachting niet op tegenstand stuiten in het parlement.
Iran liet zondag ook weten met Europa te willen onderhandelen over zijn plannen om uranium te verrijken. Onderhandelingen over de omzetting van uranium zijn een gepasseerd station, zei de tweede man van het Iraanse atoomprogramma, Mohammed Saeedi.
Iran begon de afgelopen week weer uranium om te zetten, na een door Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië voorgestelde oplossing voor het conflict over zijn nucleaire programma van de hand te hebben gewezen. Saeedi zei dat zijn land de omzetting van uranium nooit meer zal opschorten en in de nabije toekomst ook plannen heeft met Natanz. In Natanz staat een kerninstallatie waar uranium kan worden verrijkt. Voordat uranium kan worden verrijkt moet het worden omgezet in gas.
Ook op Binnenlandse Zaken heeft Ahmadinejad een hardliner benoemd. De beoogde minister van Inlichtingen, Hgolam Hossein Mohseni Ejehei, staat bekend als een tegenstander van de persvrijheid. Ahmadinejad heeft slechts een minister uit de regering van zijn voorganger Mohammad Khatami voorgedragen. Dat is de gematigde Mohammad Rahmati, die minister van Transport blijft.
Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Hamid Reza Asefi, zei zondag dat Iran in het geval van een oorlog met de Verenigde Staten de overhand zou hebben. Asefi reageerde daarmee op de Amerikaanse president George Bush, die vrijdag zei dat zijn land geen enkele mogelijkheid uitsluit als Iran zijn nucleaire programma niet staakt. Volgens Asefi vormde de uitlating van Bush onderdeel van de psychologische oorlog die tegen zijn land wordt gevoerd.
Bij de opening van zijn verkiezingscampagne heeft de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zaterdag militaire actie tegen Iran vanwege zijn omstreden atoomprogramma uitgesloten. „Haal de militaire opties van tafel, we hebben gezien dat ze niet geschikt zijn”, zei Schröder.
Amerikaanse functionarissen hebben zaterdag gezegd dat er geen overtuigend bewijs is dat de Iraanse president Ahmadinejad direct betrokken was bij de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. Dat blijkt uit een doorlopend onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.