Economie

Nederland herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

Met de capitulatie van Japan kwam er maandag precies zestig jaar geleden een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Voor de mensen in Nederlands-Indië betekende de capitulatie weliswaar het einde van de Japanse bezetting van de kolonie, maar ook het begin van de strijd om de onafhankelijkheid door de oorspronkelijke bewoners. De latere president Sukarno riep de republiek uit op 17 augustus 1945, gebruik makend van het ontstane machtsvacuüm.

ANP
15 August 2005 07:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Koningin Beatrix en minister-president Balkenende wonen maandagmiddag bij het Indisch Monument in Den Haag de herdenking bij van de capitulatie van Japan. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking. Voorafgaand houdt de stichting een bijeenkomst in het nabijgelegen Congresgebouw. Daar zal minister Bot van Buitenlandse Zaken een toespraak houden.

De bewindsman reist kort daarop af naar Indonesië, om aanwezig te zijn bij de herdenking van het uitroepen van de republiek op woensdag. Dat is zeer opmerkelijk, want Nederland ondertekende de soevereiniteitsoverdracht pas jaren later, op 27 december 1949. Het erkennen van 17 augustus 1945 als begindatum van de republiek Indonesië ligt in ons land moeilijk bij vooral Indië-veteranen, die hun optreden na die datum in de Archipel door die erkenning in een kwaad daglicht gesteld zouden zien.

Tien jaar geleden, toen de republiek in Indonesische ogen een halve eeuw bestond, bracht koningin Beatrix een staatsbezoek aan het land. Het bezoek begon echter pas op 21 augustus en liep de eerste dag al een deuk op door iets dat velen uitlegden als een affront: een ontmoeting tussen Nederlandse en Indonesische veteranen op een Indonesisch ereveld, onder het oog van Beatrix, ging niet door. De Indonesiërs kwamen niet opdagen. Onder de individuele Indonesische en Nederlandse oud-strijders bestonden toen overigens al lang persoonlijke vriendschappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer