Versoepeling ontslagrecht bespreekbaar voor CNV
Met de nieuwe CNV–voorzitter René Paas valt te praten over versoepeling van het ontslagrecht. Dit zei hij in een interview met het ANP voorafgaand aan zijn eerste werkdag maandag.
Werkgevers vinden het ontslagrecht in Nederland te star. Zij dringen al jaren aan op versoepeling. Paas wil de discussie met hen aan, maar stelt wel als voorwaarde dat er een preventieve toets bij de ontslagaanvraag blijft bestaan.
Daarbij is hij gecharmeerd van een voorstel van Tweede–Kamerlid Verburg van het CDA om te toetsen of een werkgever voldoende heeft geïnvesteerd in een werknemer. Zo niet, dan zou de ontslagen werknemer een extra hoge gouden handdruk moeten krijgen. Die zou hij bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor scholing om een betere positie op de arbeidsmarkt te krijgen.
Werkgevers moeten volgens hem „eindelijk serieus willen praten" over investeren in hun werknemers om ontslag zo veel mogelijk te voorkomen en hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Gezien de vergrijzing ontstaat er de komende decennia een tekort aan goedgeschoolde arbeidskrachten. Werkgevers zouden volgens hem dan ook dom zijn, als ze niet meer investeren in hun mensen.
Werkgeversorganisatie VNO–NCW is blij dat het CNV inziet dat een inflexibel ontslagrecht slecht is voor de werkgelegenheid en daarover wil praten. Goede scholing is voor werknemers van groot belang om hun kansen op de arbeidsmarkt zo groot mogelijk te houden als zij worden ontslagen, aldus VNO–NCW. „Maar het kan nooit zo zijn dat werkgevers daar ten slotte verantwoordelijk voor zijn. Werkgevers kunnen scholing aanbieden, maar het is aan de werknemer die kans te pakken".
De FNV heeft vooralsnog geen behoefte om met werkgevers over versoepeling van het ontslagrecht te praten. Die vakcentrale wijst erop dat er een hervorming van de WW op stapel staat, waardoor de arbeidsmarkt al flexibeler wordt. „Daarvan willen wij eerst de effecten afwachten", stelde FNV–bestuurder T. Heerts afgelopen week in het FNV @–Magazine.