Binnenland

VNG stelt commissie in voor asielklachten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt een onafhankelijke klachtencommissie in uit onvrede over het asielbeleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

ANP
12 August 2005 23:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:50

Gemeenten hebben steeds vaker te maken met asielzoekers die op straat komen te staan. Dat is tegen de afspraak die de gemeenten hebben gemaakt met Verdonk, zo stelt de VNG vrijdag.

De klachtencommissie moet de klachten van gemeenten onderzoeken en met voorstellen tot verbetering komen. De VNG hoopt zo de Tweede Kamer te overtuigen dat het asielbeleid moet worden aangepast.

Volgens de VNG is met Verdonk afgesproken dat asielzoekers, of ze nu uitgeprocedeerd zijn of nog in de procedure zitten, niet op straat worden gezet. Het tegenovergestelde is echter het geval, zo stelt de vereniging vast. Gemeenten zorgen met hulp van gemeentelijke instellingen en particuliere organisaties voor opvang, omdat zij vinden dat ze een zorgplicht hebben.

De klachtencommissie zal bestaan uit drie vooraanstaande (oud)-bestuurders. Zodra de namen van de commissieleden bekend zijn, gaan ze aan het werk.

De VNG had eerder aan Verdonk gevraagd zo’n commissie in te stellen, maar de minister vond dat niet nodig. In plaats daarvan werd op 1 mei een centraal informatiepunt opgezet waar gemeenten, maar ook andere ketenpartners rond de asielopvang, terechtkunnen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie loopt de VNG vooruit op de evaluatie van het informatiepunt, die in september plaatsvindt. „De afspraak was dat we kijken wat dat oplevert en vervolgens wordt nader bekeken of zo’n klachtencommissie nodig is.”

Bovendien weet de VNG volgens Justitie heel goed dat de opvang van mensen die uitgeprocedeerd zijn en niet willen meewerken aan hun terugkeer, eindig is. De afspraak met de gemeenten was om hun geen noodopvang te bieden. Als dat wel gebeurt, worden ze niet gestimuleerd het land te verlaten en geven de gemeenten een verkeerd signaal af aan degenen die wel vrijwillig vertrekken, aldus de woordvoerder.

  • Tekst past

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer