Chaos op het IJ
Amsterdam is voor enkele dagen de drukste haven ter wereld. Het IJ verandert vanaf woensdag gedurende een aantal dagen in een chaos van grote zeilschepen en wriemelende kleinere bootjes. SAIL 2005 roept ondanks een aantal eigentijdse elementen nog steeds vooral nostalgische gevoelens op.
Het evenement, dat om de vijf jaar wordt gehouden, mag zich steeds in een grote belangstelling verheugen. Zowel in 1995 als in 2000 trok SAIL een kleine 2,5 miljoen bezoekers. Ongeveer 350.000 van hen kwamen uit het buitenland. Daarmee is SAIL het drukst bezochte publieksfeest van Nederland en wereldwijd bekend.
Traditioneel trekt de parade op de eerste dag de meeste aandacht. Woensdag vaart een indrukwekkende vloot van meer dan 1000 zeilschepen vanaf IJmuiden, dat als verzamelplaats dient, richting hoofdstad. In 2000 stonden 850.000 mensen langs het Noordzeekanaal de schepen op te wachten. SAIL, dat van 17 tot 22 augustus wordt gehouden, kent daarnaast de gebruikelijke onderdelen als vlootschouw, pieremachocheltocht -een bonte verzameling van alles wat maar drijft- en iedere dag een afsluitende vuurwerkshow.
Belangrijkste publiekstrekkers zijn altijd de grote zeilschepen. Dat zal bij de zevende editie niet anders zijn. Van heinde en verre stromen bezoekers toe om een bezoekje te brengen aan de windjammers, waarvan sommige meer dan 100 meter lang zijn. Tijdens SAIL 2005 is het aantal tall ships dat Amsterdam bezoekt even groot als vijf jaar geleden. Volgens een laatste telling zijn er dat 21. Ook zijn er tussen de 30 en de 40 iets kleinere zeilschepen te bewonderen. Verder zijn er meer dan 500 kleinere klassieke zeil- en motorschepen aanwezig.
Skysurfen
SAIL bestaat niet alleen uit nostalgie en maritieme trots. Voor het eerst komt er ook een aantal moderne zeilschepen naar SAIL. Verder is er een tentoonstelling over 25 jaar Nederlandse jachtbouw. De marine stelt onder meer het nieuwste fregat, een amfibisch transportschip en een onderzeeboot open voor het publiek.
Om jongeren te paaien, worden grote sport- en muziekevenementen gehouden. Op een groot terrein kunnen bezoekers sporten als skysurfen beoefenen en met snelle waterscooters varen. Een apart paviljoen is ingericht met 25 grote zeil- en motorjachten, uit ieder jaar sinds 1980 één. Tijdens demonstraties kunnen belangstellenden kennismaken met de (af)bouw van superjachten en met het innovatieve karakter van deze sector. Zes grote muziekpodia verbeelden evenzoveel wereldzeeën en de daaraan gelegen landen, bedoeld om SAIL aantrekkelijk te maken voor de dertig belangrijkste nationaliteiten in Nederland. Vijftig jonge kunstenaars brengen onder de naam Art-for-SAIL op locatie het maritieme evenement op verschillende wijzen in beeld.
Het Koninklijk Huis is traditiegetrouw prominent aanwezig. Prins Willem-Alexander verricht op de eerste dag in de Amsterdamse IJhaven de officiële opening. Hij zal aansluitend een bezoek brengen aan het zogenaamde Middellandse-Zeepodium, dat die dag in het teken staat van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland. Op 21 augustus neemt de kroonprins vanaf koninklijk jacht de Groene Draeck de vlootschouw af. Koningin Beatrix verricht volgende week zaterdag de naamgeving van de catamaran Beatrix. Het nationaal geschenk, dat is gebouwd voor mensen met een lichamelijke handicap, vervangt de Zonnetij, de huidige catamaran van het Prinses Beatrix Fonds.
Verkeersdrukte
Iedere SAIL wil groter zijn dan de vorige. In aantallen schepen, bezoekers en betrokken organisaties. In 1995 had de organisatie de beschikking over 8 miljoen gulden en in 2000 legden sponsors en mediapartners 14 miljoen gulden op tafel. De organisatie heeft dankzij enkele grote sponsors nu een budget van 7 miljoen euro.
SAIL en alle activiteiten zijn gratis te bezoeken. Ook de tall ships zijn vrij toegankelijk voor iedereen. De bezoekersstroom van vele honderdduizenden mensen zal de nodige verkeersdrukte op de wegen van en naar de hoofdstad tot gevolg hebben. De openbaarvervoersdiensten draaien overuren. Bezoekers wordt aangeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer (NS zet extra lange treinen in). Vanaf Amsterdam-CS is het vijf minuten lopen naar de IJhaven.
Wie toch per auto komt, kan gebruikmaken van de bestaande P+R-faciliteiten: ArenA, Olympisch Stadion, Sloterdijk en Zeeburgereiland. Voor wie via Amsterdam-Noord naar de binnenstad gaat: de reguliere pontverbindingen blijven overeind. Het wordt afgeraden te proberen met de auto de IJhaven te bereiken.
De eerste editie van SAIL had plaats in 1975, toen Amsterdam zijn 700-jarig bestaan vierde. Ter ere daarvan moest er een evenement komen dat de roemruchte geschiedenis van de hoofdstad onder de aandacht bracht. Dat werd zo’n succes, dat werd besloten er een vijfjaarlijkse traditie van te maken. Dinsdag, de dag van de SAIL IN Parade, staan de Vissershaven en omliggende kades in het teken van SAIL IJmuiden. Een aantal tall ships is dan in deze plaats al te zien. Dat geldt verder voor tientallen boeiers, tjotters, punters, tjalken en botters, die zijn aangesloten bij de Federatie voor Oude Nederlandse Vaartuigen, en de klassieke schepen die meevaren met de traditionele haring- en zalmtochten.
Meer informatie: www.sail.nl, www.sailijmuiden.nl en www.bereikbaar.amsterdam.nl.
Hoogtepunten
Woensdag van 11.00 tot 18.00 uur heeft de openingsparade SAIL IN plaats. De schepen varen vanuit IJmuiden via het Noordzeekanaal naar Amsterdam. De officiële opening is om 14.00 uur, rond 15.00 uur worden de eerste tall ships in Amsterdam verwacht.
Donderdag zijn er van 11.00 tot 20.00 uur maritieme stunts op het IJ. Ook is van 14.00 tot 18.00 uur de Pieremachocheltocht in de grachten van de hoofdstad te bewonderen.
Vrijdag is er van 14.00 tot 17.00 uur een straatparade van manschappen in uniform afkomstig van de tall ships. De route voert vanaf het Centraal Station via de Stopera naar de Marinekazerne.
Zaterdag heeft er van 13.00 tot 15.00 uur een vlootschouw van varend erfgoed plaats.
Iedere dag: bezichtiging van zeilschepen (10.00 tot 16.00 uur), marineschepen (09.00 tot 18.00 uur), het marinedorp met onder meer simulaties en een klimwand (09.00 tot 22.00 uur) en een expositie over Nederlandse jachtbouw in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Elke dag is er om 22.00 uur een combinatie van vuurwerk op muziek en een lasershow.