Groei economie bovengemiddeld
De donderdag gepubliceerde groeicijfers van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal zijn zowel opvallend als bovengemiddeld.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat de Nederlandse economie ten opzichte van het eerste kwartaal is gegroeid met 1,2 procent. In vergelijking met een jaar geleden bedroeg de economische groei zelfs 1,3 procent.
De groei is vooral te danken aan een hogere export en hogere investeringen, aldus het CBS. Consumenten en de overheid gaven minder uit, een trend die al lange tijd bestaat en waar voorlopig nog geen einde aan lijkt te komen. Het tweede kwartaal telde wel een werkdag meer dan het tweede kwartaal in 2004.
„We zitten nu dichter in de buurt van het groeitempo van vorig jaar, toen de gemiddelde economische groei op 1,7 procent uitkwam”, zei hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS in een toelichting.
Met de jongste groeicijfers scoort Nederland zowel op kwartaal- als op jaarbasis beter dan de gemiddelde groeicijfers van de economie in de eurozone. Hier kwam de groei in het tweede kwartaal uit op 0,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en op 1,2 procent in vergelijking met een jaar geleden. In het eerste kwartaal was Nederland nog de slechtst presterende economie onder de twaalf landen van de eurozone.
De geconstateerde economische groei is ook opmerkelijk. In het eerste kwartaal van 2005 kromp de economie nog op jaarbasis met 0,5 procent, onder druk van de teruglopende binnenlandse bestedingen en de lagere groei van de export.
Twee Rotterdamse economen, P. H. Franses en E. A. de Groot, hadden bovendien een recessie voorspeld. Uit hun berekeningen zou blijken dat de economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,5 procent zou zijn gekrompen vergeleken met dezelfde periode in 2004. Na een eerdere krimp in het eerste kwartaal met 0,5 procent zou Nederland daarmee officieel in een recessie zijn beland.
Die voorspelling is dus niet uitgekomen. Het eerste kwartaal zaten de Rotterdamse economen er met hun model overigens ook al flink naast: zij voorspelden toen een groei van de economie met 1 procent.