Landbouw denkt aan ophokplicht kippen
Het ministerie van Landbouw heeft een groep deskundigen met spoed om advies gevraagd over de noodzaak van het binnenhouden van kippen, eenden en ander pluimvee tijdens de komende vogeltrek. Een dergelijke maatregel zou kunnen voorkomen dat het pluimvee via trekvogels besmet raakt met het vogelpestvirus.
Nu de gevaarlijke variant van de vogelpest (H5N1) is opgedoken in Rusland en Kazachstan wil het landbouwministerie weten of een zogenoemde ophokplicht nodig is. Uit gesprekken met deskundigen is het departement gebleken dat de trekvogelroute vanuit Rusland het risico op de komst van vogelpest naar Nederland vergroot. De vogeltrek in Siberië begint nu op gang te komen. Het grootste deel van de trekvogels zal over enkele weken Nederland bereiken. Het advies over de ophokplicht moet voor die tijd binnen zijn.
Het ministerie heeft na een gesprek met epidemiologen, virologen en dierenartsen besloten de uitwerpselen van wilde vogels wekelijks te laten onderzoeken op sporen van vogelpest. Het ministerie wil tevens nauwlettender in de gaten houden of trekvogels een variant van het virus bij zich dragen. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door viroloog A. Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Na de eerste uitbraken van de vogelpest in Zuidoost-Azië pleitte de sector al voor een ophokplicht tijdens de vogeltrek. Het ministerie weigerde daar toen aan mee te werken. De pluimveehouders hebben die medewerking wel nodig om scharrel- en biologische eieren van de tijdelijk binnenzittende kippen als biologisch of scharrel te kunnen blijven verkopen.
Pluimveearts R. J. Plantema uit Hardenberg spant binnen afzienbare tijd een kort geding aan tegen minister Veerman van Landbouw om een ophokplicht voor pluimvee via de rechter af te dwingen. Hij vindt dat „alles wat veren heeft” tweemaal per jaar gedurende het trekseizoen voor wilde vogels voor een periode van vier tot zes weken moet worden binnengehouden. Op die manier wordt de kans op een wereldwijde vogelpestgolf verkleind, denkt hij.
Alle andere maatregelen tegen vogelpest worden pas genomen als de ziekte al is uitgebroken, betoogt Plantema, en dan is het te laat. De pluimveesector overleeft niet nog eens een epidemie zoals in 2003, vreest hij. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.
Vanaf maandag treedt een importverbod van siervogels en veren vanuit Rusland en Kazachstan in werking. Tot het moment van het importverbod vindt er verscherpte controle plaats door de Algemene Inspectiedienst, de Voedsel en Waren Autoriteit en de douane. Ook zullen de (inspectie)diensten extra aandacht hebben voor illegale import van vogelpestgevoelige dieren en producten.