Ministerie vraagt advies over ophokken pluimvee
Het ministerie van Landbouw heeft een groep deskundigen met spoed om advies gevraagd over het nut en de noodzaak van het binnenhouden van kippen, eenden en ander pluimvee. Een dergelijke maatregel zou kunnen voorkomen dat het pluimvee via trekvogels besmet raakt met het vogelpestvirus.
Nu de gevaarlijke variant van de vogelpest (H5N1) is opgedoken in Rusland en Kazachstan, wil het landbouwministerie weten of een zogenoemde ophokplicht nu nodig is. Het advies moet zo mogelijk voor de grote vogeltrek, die over enkele weken begint, binnen zijn, aldus een woordvoerster van het department woensdag.
Het ministerie overlegde woensdag met deskundigen onder wie viroloog A. Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam over de laatste uitbreidingen van het virus. De conclusie van dat gesprek was dat de uitbraak in Rusland het risico op de komst van de ziekte naar Nederland heeft vergroot. Dat komt door de vogeltrek. Vermoedelijk heeft het virus ook met trekvogels vanuit Zuid–Oost–Azië meegelift naar Rusland en Kazachstan. Epidemiologen, virologen en dierenartsen bekijken daarom of het beter is de Nederlandse kippen binnen te houden wanneer de vreemde vogels in het land zijn.
Het ministerie wil tevens nauwlettender in de gaten houden of trekvogels een variant van het virus bij zich dragen. Steekproefsgewijs controleert Osterhaus nu al of wilde vogels de ziekte bij zich dragen. Dat gebeurt in Nederland en andere landen langs de trekroute. De Rotterdamse viroloog zal nu wekelijks de uitwerpselen van trekvogels onderzoeken op sporen van het virus.
De pluimveehouders zelf houden ook een stevige vinger aan pols. Vier keer per jaar controleert de sector de kippen, eenden en kalkoenen op een lichte versie van het virus. Gebleken is dat die kan muteren in een gevaarlijker variant.