Buitenland

Overzicht Discovery-vlucht

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery met zeven astronauten aan boord wordt dinsdag na twee weken in de ruimte terug verwacht op aarde. Het was de eerste vlucht sinds de ramp met de Columbia in 2003, waarbij alle bemanningsleden omkwamen. NASA spreekt zelf over een geslaagde missie, maar werd ook geconfronteerd met problemen aan zijn paradepaardje.

ANP
8 August 2005 17:05Gewijzigd op 14 November 2020 02:49

12 juli: Een dag voor de lancering valt een schuimrubberen afdekking van een raam van de spaceshuttle af en komt terecht op een van de twee manoeuvreringssystemen, die het veer in de ruimte wendbaar maken. Enkele hittewerende tegels raken daardoor beschadigd.

13 juli: De lancering wordt opnieuw afgelast, ruim twee uur voor de geplande start. Tijdens een routinecontrole komt aan het licht dat een brandstofsensor in het ruimteveer niet goed functioneert.

21 juli: De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelt definitief een nieuw tijdstip vast voor de geplande lancering: 26 juli.

26 juli: Om 10.39 uur (plaatselijke tijd, 16.39 uur onze tijd) verlaat de Discovery het lanceerplatform in Cape Canaveral. De shuttle bereikt binnen negen minuten een baan om de aarde. Later blijkt dat bij de lancering vier stukken isolatieschuim van de uitwendige brandstoftank zijn afgebroken. Een dergelijk incident was de oorzaak van de ramp met de Columbia, die bij terugkeer in de dampkring uiteen viel.

27 juli: NASA neemt een ingrijpende beslissing: de shuttle–vloot, de Discovery, de Atlantis en de Endeavour, blijft aan de grond zolang de problemen met het isolatiemateriaal niet zijn verholpen.

28 juli: De Discovery koppelt met succes aan het internationale ruimtestation ISS. De twee astronauten aan boord van het ISS maken kort voor de koppeling foto’s van onder meer het hitteschild aan de onderkant van het ruimteveer.

30 juli: Twee astronauten zweven bijna zeven uur in de ruimte om onder meer eventuele reparaties aan de spaceshuttle voor te bereiden. NASA besluit dat het ruimteveer een dag langer in de ruimte blijft dan oorspronkelijk gepland.

1 augustus: NASA meldt dat astronauten een noodreparatie zullen uitvoeren aan Discovery. Inspecties hebben uitgewezen dat op twee plaatsen voegmateriaal tussen hittenwerende tegels is losgeraakt. Herstelwerkzaamheden aan de shuttle zijn nog nooit eerder in de ruimte uitgevoerd. Het probleem staat los van het isolatiemateriaal dat bij de start losraakte en dat volgens NASA geen gevaar vormt.

3 augustus: De Amerikaanse astronaut Stephen Robinson, bijgestaan door zijn Japanse collega Soichi Noguchi, verwijdert met zijn handen de twee keramische strips die tussen de hittewerende tegels uitsteken. Robinson wordt met een achttien meter lange robotarm onder de Discovery gebracht. De reparatie duurt slechts een half uur, veel korter dan verwacht.

4 augustus: NASA zegt dat er geen tweede reparatie nodig is aan het hitteschild rond het cockpitraam van de Discovery, dat ook beschadigd is.

6 augustus: De Discovery begint aan de terugkeer naar de aarde. Om 09.24 uur, volgens plan, koppelt de shuttle zich los van het internationale ruimtestation ISS.

8 augustus: De terugkeer van het ruimteveer naar de aarde wordt tot twee keer toe uitgesteld. Eerst met anderhalf uur wegens ongunstige weersomstandigheden boven Kennedy Space Center (Florida). Later wordt gemeld dat de terugkeer met een dag wordt verschoven wegens het slechte weer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer