Kerk & religie

„Bid om voor een ander tot zegen te mogen zijn”

Onder ideale weersomstandigheden is donderdag de 94e zendingsdag van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) in Driebergen gehouden. De bijeenkomst trok ruim 4000 bezoekers, ongeveer even veel als vorig jaar.

Van een medewerker
5 August 2005 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:49

Op de geelwitte tent in het midden van het grasveld wapperen twee GZB-vlaggen met de spreuk: ”Vertel het de wereld”.

Met dat vertellen houdt Dirk-Jan van der Steen zich bezig in Ethiopië, waar hij werkt onder Somalische vluchtelingen. Hij onthult dat, hoewel de zending al honderd jaar actief is in Somalië, er slechts enkele tientallen tot een paar honderd Somaliërs christen zijn.

De evangelisatiewerker vertelt een bemoedigend verhaal over Mohammed, die als kind jaren geleden ’toevallig’ naar een christelijk radioprogramma luisterde. Het programma boeide hem zo dat hij er stiekem naar bleef luisteren. Als student kwam hij in contact met Van der Steen en hij kwam tot geloof. Toen thuis bekend werd dat de Somaliër christen was geworden, kreeg hij het erg moeilijk. Zijn vader, die zoals bijna alle Somaliërs moslim is, dreigde hem te doden. Mohammed kwam in zo’n ernstige crisis terecht, dat hij niet goed meer kon nadenken. Hij vroeg zich af of hij er goed aan gedaan had om christen te worden.

„Juist dezer dagen is Mohammed gelouterd uit de crisis gekomen”, vertelt Van der Steen, die een gedeelte voorleest uit een brief die de jongeman hem heeft geschreven: „Dankzij de Heere ben ik nu vervuld met een grotere vreugde dan ooit. Ik heb besloten Jezus te volgen zonder me ooit van Hem af te keren. Ik ben er zeker van aan Wie ik me heb toevertrouwd”, aldus de Somaliër.

Van der Steen wijst erop dat er momenteel openingen zijn bij de Somaliërs en volgens hem werkt God misschien wel onzichtbaar in de harten van sommigen van hen.

Thema van de dag is: ”Uw wil geschiede…”. Centraal in de toespraken staat de boodschap dat het er in de zending om gaat Gods wil te doen.

Ds. J. E. de Groot uit Ede spreekt over ”Uw wil geschiede… in gebed”. Hij wijst erop dat bekering nodig is om de wil van God te kunnen doen. „Dan gaat mijn wil eraan en wordt mijn ik gekruisigd.”

Ds. H. J. Lam uit Rijssen heeft als onderwerp ”Uw wil geschiede… in gerechtigheid”. Hij noemt Micha 8:1 de grondwet van Gods Koninkrijk en ook van het zendingswerk. Micha heeft de wil van God samengevat in drie zaken: recht doen, weldadigheid liefhebben en ootmoedig wandelen met God.

Dr. P. J. Visser uit Den Haag, die spreekt over ”Uw wil geschiede… in onze weg”, beklemtoont het belang van het precies luisteren naar Gods wil, omdat die soms volkomen tegengesteld is aan de wil van een gelovige. Hij vindt het ook voor de GZB van het grootste belang om in gebed en gesprek Gods wegen te zoeken in deze wereld. De predikant stelt de aanwezigen voor elke dag een minuut te bidden om voor iemand anders tot zegen te mogen zijn. „Als u het volhoudt, bent u, voordat het weer zendingsdag is, in gesprek met iemand die God niet kent.”

Ds. J. P. Nap uit Zeist spitst zijn toespraak toe op het thema ”Uw wil geschiede… in gehoorzaamheid”. Hij vindt het belangrijk dat woord en daad samengaan, omdat „een mens zo veel kan zeggen. Aan het doen kun je herkennen of het echt uit de Heilige Geest is als iemand tot Jezus zegt: „Heere, Heere.””

Vertegenwoordigers van kerken uit Indonesië, Kenia, Mozambique en Zimbabwe krijgen de gelegenheid om een toespraak te houden over hun (zendings)kerk. Ds. Saluso uit Indonesië citeert een spreuk van zendeling Van de Loosdrecht, die als hij de dorpen bezocht, zei: „Hoewel wij ver uit elkaar wonen, zijn onze harten vereend in de Heere.” Ds. Saluso verklaart dat de zendeling hierdoor de harten van de Toraja’s won.

In de Afrikaanse landen Kenia, Mozambique en Zimbabwe is sprake van een groei van de protestantse kerken, die steeds meer op eigen benen staan en zich bekommeren om de nood in hun land. Ze proberen in te spelen op een van de grootste problemen, namelijk aids, zo werd duidelijk uit de woorden van vertegenwoordigers van die kerken.

Tijdens de zendingsdag is de ledenwerfactie van start gegaan. Bezoekers hadden aan het begin van de zendingsdag een envelop gekregen, die ze pas mochten openmaken toen B. Stolk, coördinator binnenland van de GZB, daarvoor toestemming gaf. In de envelop zat, behalve een balpen en een boekenlegger, een kaart. Stolk vroeg de mensen om daarop vier adressen van familieleden of bekenden in te vullen. De GZB zal niet-leden een brief sturen en hun vragen lid te worden. Doelstelling is uitbreiding van het ledenbestand van 36.000 naar 40.000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer