IMF: Economie in eurozone herstelt
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de economie in de eurozone in het lopende halfjaar zal aantrekken. De loonmatiging en een stevige financiële sector bieden perspectieven voor economisch herstel in de landen die met de euro betalen, meent het IMF.
Desondanks heeft het fonds in een woensdag verschenen rapport de groeiverwachting voor het gehele jaar wat naar beneden bijgesteld. Het IMF rekent in de eurozone op een economische groei van 1,3 procent. Dit voorjaar werd nog uitgegaan van een plus van 1,6 procent. Volgend jaar zal de economische groei net onder de 2 procent blijven steken.
Het IMF waarschuwt dat het ontluikende herstel broos is. Vooral de hoge olieprijs en de dure euro kunnen de weg omhoog blokkeren. Ook het beperkte producentenvertrouwen kan een storende factor zijn.
In zijn toelichting op het rapport benadrukt Michael Deppler, binnen het fonds verantwoordelijk voor de eurozone, dat het algemene pessimisme over de eurozone overdreven is. „Hoewel Europa nog voldoende problemen heeft, bestaat er toch te veel pessimisme over de situatie. Op termijn kan Europa wel degelijk uitgaan van een groeivoet van boven de 2 procent per jaar.”
In het IMF-rapport staat dat de structurele aanpassingen de afgelopen jaren resultaten hebben opgeleverd en dat ook de komende jaren zullen doen. Volgens Deppler en zijn medewerkers hebben loonmatiging en hervormingen om parttime en tijdelijk werk te stimuleren ervoor gezorgd dat de werkgelegenheid sinds het midden van de jaren negentig met ongeveer 12 miljoen banen is toegenomen. Daarbij komt dat het aandeel van de groep 55- tot 65-jarigen in de werkende bevolking sinds 2000 is gestegen. Deze groep speelt een sleutelrol bij het herstel, gezien de te verwachten vergrijzingsproblemen.
Het IMF blijft kritisch over het begrotingsbeleid dat in een aantal grote eurolanden onvoldoende blijft. Een grotere inspanning is volgens het IMF echt nodig, zeker in verband met de te verwachten vergrijzingskosten. Volgens het fonds moeten de landen ervoor zorgen dat de begrotingen in 2010 in evenwicht zijn.