Economie

Succes op WTO–overleg blijft uit

De handelsbesprekingen die deze week in Genève werden gehouden, hebben geen vooruitgang opgeleverd. Dat bleek vrijdag na afloop van het overleg, dat op het hoofdkwartier van de wereldhandelsorganisatie WTO werd gehouden.

ANP/DPA
29 July 2005 16:21Gewijzigd op 14 November 2020 02:48

De bijeenkomst was bedoeld om een verdrag voor het wegnemen van handelsbelemmeringen voor te bereiden. De WTO gaat nu met zomerreces en pas in september wordt de draad weer opgepakt. De bedoeling is dat er eind dit jaar op een ministersconferentie in Hongkong knopen worden doorgehakt. Het moeizame handelsoverleg zou dan volgend jaar definitief kunnen worden afgerond.

De voorzitter van de Algemene Vergadering van de WTO, de Keniase Amina Mohamed, noemde de vooruitgang die deze week in Genève is geboekt „veel te klein." De scheidende directeur van de WTO, de Thai Supachai Panitchpakdi, had al eerder aangegeven teleurgesteld te zijn, maar noemt de situatie niet rampzalig.

De besprekingen in Genève werden gehouden in het kader van de zogeheten Doha–ronde, een reeks handelsbesprekingen die eind 2001 in de hoofdstad van Qatar begon en die vooral de positie van ontwikkelingslanden moet verbeteren.

Het grote struikelblok in de besprekingen vormen de westerse landbouwsubsidies. Die zorgen ervoor dat boeren uit rijke landen hun producten tegen lage prijzen op de wereldmarkt kunnen verkopen. Boeren uit arme landen kunnen hier niet tegenop concurreren en blijven met hun producten zitten.

De rijke landen zijn in beginsel bereid om de subsidies te verminderen, maar eisen in ruil daarvoor ook concessies van ontwikkelingslanden in de vorm van markttoegang. Onder leiding van de Fransman Pascal Lamy zal het overleg na het zomerreces verder gaan. Hij is de opvolger van Panitchpakdi, wiens ambtstermijn er bijna opzit.

De Nederlandse Coalitie voor Eerlijke Handel, waarin Nederlandse hulporganisaties zijn verenigd, vindt dat de Europese Unie mede schuldig is aan het mislukken van het overleg. „De EU zet onverminderd zwaar in op de offensieve belangen in industriële goederen en diensten. En alleen in ruil voor concessies op deze agenda is de EU bereid op het terrein van de landbouw concrete stappen te zetten", aldus een verklaring vrijdag.

Stefan Verwer van ontwikkelingsorganisatie Both ENDS meent dat het ontwikkelingselement in de besprekingen „totaal zoek" is. Verwer, die in Genève aanwezig was bij het overleg, vindt dat de westerse voorstellen zoals die nu op tafel liggen ertoe kunnen leiden dat kleine fragiele industrieën in arme landen zich niet kunnen ontwikkelen. Door een vorm van marktbescherming zouden ze zich beter kunnen voorbereiden op internationale concurrentie, aldus Verwer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer