Medewerking aan schuldsanering daalt
De animo onder mensen om van hun schuld af te komen, daalt zienderogen. Dat heeft directeur G. Jaarsma van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) Friesland donderdag gezegd.
Zestig procent van de schuldenaren die bij de GKB in Friesland aankloppen voor een schuldsanering haakt af omdat men geen afstand wil doen van luxegoederen.
„Er zijn uitkeringstrekkers die hun auto niet willen verkopen terwijl ze schulden hebben. Dat is te gek voor woorden, want ze hebben die auto vaak helemaal niet nodig”, aldus Jaarsma. De directeur is tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Hij denkt dat het geschetste beeld landelijk gezien hetzelfde is.
Een GKB kan geen maatregelen nemen om een afhakende schuldenaar onder druk te zetten. „Maar een gemeente kan bijvoorbeeld wel korten op de uitkering. Veel gemeenten willen dat echter niet, omdat de mensen dan alleen nog maar meer in de problemen kunnen komen. Als alternatief kan de gemeente bijvoorbeeld een deal maken met een woningstichting waar schuld uitstaat. Een woningstichting kan dan ingrijpen als een schuldenaar weigert te betalen”, aldus Jaarsma. Hij vindt dat dreigen met huisuitzetting als pressiemiddel moet worden ingezet. De GKB in Friesland heeft al een afspraak daarover met de gemeente Kollumerland.
De 39.000 schuldenaars die landelijk in 2004 hulp zochten, hadden gemiddeld elf schuldeisers die nog 16.000 euro tegoed hadden. Het aantal nieuwe aanmeldingen bij GKB’s blijft dit jaar gelijk, denkt Jaarsma. Het schuldbedrag zal echter wel met 1000 of 2000 euro toenemen. „Omdat de huren en de energielasten stijgen”, zo stelt Jaarsma.
Volgens de directeur en voorzitter waren bij de start van GKB’s twintig jaar geleden schuldenaars veel gemotiveerder om van hun schuld af te komen. „Maar nu zien veel klanten een televisie, een computer en een auto als eerste levensbehoefte. Wij willen niet afstappen van onze principes, dus moet de druk op schuldenaars worden opgevoerd”, zo bepleit Jaarsma.
Twee weken geleden luidde de NVVK de noodklok over het groeiende aantal mensen dat onder schulden bezwijkt. De banken kondigden daarom aan meer te gaan samenwerken. Bovendien moeten mensen met een laag inkomen alleen bij de volkskredietbanken voor een lening kunnen aankloppen en niet langer bij commerciële banken, postorderbedrijven en andere kredietverstrekkers, aldus de NVVK.
De NVVK vindt dat de volkskredietbanken te veel de rol van schuldhulpverlener op zich moeten nemen van mensen die door onverantwoorde leningen van commerciële instellingen diep in het rood staan.