Economie

Kringloopwinkel slaat nieuwe wegen in

De kringloopwinkels zoeken nieuwe inkomstenbronnen omdat de omzet onder druk staat. Dat komt onder meer doordat steeds meer mensen via internetsites zoals www.marktplaats.nl hun overtollige spullen van de hand doen, stelt de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN).

Raph Schouten (ANP)
28 July 2005 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:48
DOETINCHEM – Kringloopbedrijf Aktief opende onlangs in Doetinchem de eerste tweedehands bouwmarkt. De verkoop van gebruikte wastafels en kranen, maar ook nog in verpakking gewikkelde rollen behang loopt gesmeerd, zegt directeur J. Woldring. Foto ANP
DOETINCHEM – Kringloopbedrijf Aktief opende onlangs in Doetinchem de eerste tweedehands bouwmarkt. De verkoop van gebruikte wastafels en kranen, maar ook nog in verpakking gewikkelde rollen behang loopt gesmeerd, zegt directeur J. Woldring. Foto ANP

De 120 leden van de BKN zitten niet stil. Kringloopbedrijf Aktief opende deze maand in Doetinchem de eerste tweedehands bouwmarkt. De kluskortingskaart mag dan ontbreken, voor de rest heeft de prijsbewuste doe-het-zelver geen klagen.

Wastafels en kranen, maar ook een stuk regenpijp en nog in verpakking gewikkelde rollen behang; het ligt keurig in slagorde in de tweedehands bouwmarkt. „Een gat in de markt en de eerste omzetcijfers zijn boven verwachting”, glundert directeur J. Woldring. Inmiddels heeft Aktief al gesprekken gevoerd met aannemersbedrijven over de afname van nog bruikbare onderdelen die vrijkomen bij sloop- en renovatieprojecten.

„De volgende stap is dat we contracten sluiten met bouwbedrijven waarbij wij de gehele afvalstroom voor onze rekening nemen. Daarmee wordt Aktief een nieuwe speler op de markt van verwerking van bedrijfsafval.”

Het kringloopbedrijf telt vijf vestigingen met 70 betaalde krachten en 200 onbetaalde medewerkers. Het behoort tot de vijf grootste kringloopbedrijven van Nederland. Omdat er steeds meer nicheactiviteiten bijkomen, werd de naam onlangs veranderd in Aktief Groep.

„De omzet in de kringloopwinkels staat onder druk. Door de slechte conjunctuur houden consumenten de hand op de knip. De aankoop van nieuwe meubels wordt uitgesteld, dus krijgen wij minder tweedehands meubelen binnen. Dat scheelde vorig jaar 10 procent omzet”, becijfert Woldring. De Nederlandse markt wordt overspoeld met goedkope kleding uit China, waardoor ook de verkoop van gebruikte kleding is gekelderd.

Bestuurslid A. van der Hoek van de BKN vult aan: „De problemen voor de kringloopwinkels worden nog eens vergroot doordat veel winkels met gesubsidieerde banen werken en de overheid daar flink het mes in zet.”

Vooral voor de kleine kringloopwinkels is het moeilijk om in te spelen op alle veranderingen. „Door de opkomst van vraag-en-aanbodsites is de kwaliteit van de goederen afgenomen. Je ziet dat de grotere bedrijven meer middelen en mogelijkheden hebben om daarop te anticiperen en nieuwe wegen in te slaan”, stelt Van der Hoek. Zo heeft Aktief sinds kort speciale vitrines met duurdere artikelen. Het publiek kan hier een bod op uitbrengen. „We gaan deze artikelen binnenkort ook op onze eigen site plaatsen en daar zal het niet bij blijven”, voorspelt Woldring.

Aktief heeft samen met het Agrarisch Opleidingscentrum in Velp een door het ministerie van Onderwijs erkende opleiding geïnitieerd voor de kringloop- en recyclingbranche. „De opleiding richt zich vooral op moeilijk bemiddelbare werkzoekenden en probleemjongeren.” Aktief werkt bij de projecten nauw samen met gemeenten en uitkeringsinstantie UWV.

Daarnaast vermarkt Aktief de expertise die het heeft bij het inzamelen en scheiden van afval. Met enkele Achterhoekse gemeenten heeft het contracten voor het inzamelen van alle overtollige huisraad. Vorig jaar goed voor 11.500 ton, waarvan 85 procent werd hergebruikt. Cijfers waar menige gemeente die worstelt met hoge verwerkingskosten vrolijk van wordt.

Harderwijk heeft Aktief daarom in de armen gesloten. In augustus neemt de Aktief Groep niet alleen het plaatselijke kringloopbedrijf over, maar is hij in de gemeente Harderwijk ook verantwoordelijk voor de inzameling. Zelfs vanuit Zeeland is er belangstelling voor de werkwijze van Aktief. „Dat ligt te ver weg, maar we kunnen op projectbasis wel onze expertise over afvalmanagement aanbieden.”

Aktief wil ook in het Duitse grensgebied aan de bak. „Er liggen legio mogelijkheden. Onze zorg is dat we niet te hard moeten groeien”, zegt Woldring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer