Economie

Protesten tegen hoge benzineprijzen

Minister Zalm van Financiën moet de accijns op autobrandstoffen verlagen zodat de benzine- en dieselprijzen dalen. Daarvoor pleiten de ANWB en de brancheorganisaties Bovag en RAI. Ook andere belangenorganisaties roeren zich.

Redactie politiek
26 July 2005 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 02:47

ANWB-directeur van Woerkum schrijft in een brief aan de bewindsman dat zijn leden zich grote zorgen maken over de hoge brandstofprijzen. Ze begrijpen volgens hem niet waarom er aanzienlijke prijsverschillen met het buitenland zijn.

„Veel leden, die nu van vakantie terugkeren, zetten vraagtekens bij de grote prijsverschillen met de ons omringende landen zoals Duitsland en Frankrijk”, aldus de ANWB-directeur in zijn brief die hij maandag heeft verstuurd.

Een tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns ligt volgens Van Woerkum voor de hand. De staat krijgt door de hogere brandstofprijzen meer BTW binnen. Consumenten betalen over brandstof behalve accijns namelijk ook BTW. In totaal vloeit van een literprijs benzine 65 procent in de staatskas.

Volgens de Bovag en RAI Vereniging, belangenorganisaties van de autobranche, profiteert de overheid onevenredig van de gestegen prijzen dankzij de hogere BTW-inkomsten. „Het heeft de staatskas inmiddels vele miljoenen euro’s extra opgeleverd, waarvan slechts een klein deel geoormerkt is voor investeringen in wegen.”

Volgens de autobranche doet Zalm er verstandig aan een zogeheten wiebeltaks te introduceren. Op het moment dat de olieprijzen laag zijn, moet de overheid meer accijns opleggen en bij hogere olieprijzen minder. Dit idee is afkomstig van VVD- kamerlid Hofstra.

De ANWB ziet ook andere mogelijkheden om de lasten voor automobilisten te verlagen, namelijk door het verminderen van de vaste lasten. Zo kan de overheid ook besluiten de wegenbelasting te verlagen of de aankoopbelasting voor auto’s omlaag te brengen.

Ook de Branche Behartiging Tankstations (BBT) is in actie gekomen tegen de dure benzine. De organisatie raadt de tankstationhouders aan op elke kassabon te printen: „Tweederde van de benzineprijs gaat naar de staat.”

United Consumers, een organisatie van 180.000 benzine- en dieseltankers, verzamelt handtekeningen van automobilisten tegen de dure benzine. Oprichter P. van Selms verwacht dat ongeveer 1 miljoen Nederlanders zullen tekenen. De uitbater van Tango, een keten van onbemande tankstations, gaf zaterdag het zogenoemde ’kwartje van Kok’, een verhoging van de benzineaccijns uit 1991, terug aan de klanten.

De adviesprijs voor een liter euro 95 bedraagt bij Shell momenteel 1,405 euro en voor een liter diesel 1,045. De afgelopen dagen zijn de prijzen iets gedaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer