Economie

Meer leveranciers boos op Vendex KBB

Vendex KBB maakt misbruik van haar inkoopmacht, vinden de brancheorganisaties van fabrikanten van lederwaren- en kofferfabrikanten (NBLK) en van handelaren, im- en exporteurs en agenten van schoeisel (Vimagro). Eerder lieten andere organisaties dit verwijt horen.

Redactie economie
15 July 2005 21:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

De aanleiding voor de beschuldiging is het plan van het grootwinkelbedrijf om met geld van leveranciers de eigen omzet op te krikken. Het concern, onder meer eigenaar van HEMA, V&D, De Bijenkorf en Praxis, wil dat zijn leveranciers met ingang van 1 augustus 5 procent van de inkoopprijs storten in een Vendex-groeifonds. Dat geld gaat het concern gebruiken voor reclames, aanbiedingen en prijsverlagingen.

Vendex KBB wil de „inkoopprijskorting” van 5 procent niet alleen inhouden bij nieuwe contracten, maar ook bij leveringen na 1 augustus die al eerder contractueel zijn vastgelegd. Leveranciers die niet willen meewerken, wordt direct te verstaan gegeven dat hun positie als leverancier van het grootwinkelbedrijf gevaar loopt, aldus de brancheorganisaties.

Daarmee schendt Vendex KBB „een belangrijke spelregel in het zakendoen: Contract is contract”, aldus NBLK en Vimagro. „Indien Vendex KBB op andere voorwaarden zaken wil gaan doen met haar leveranciers, zal zij zich moeten beperken tot toekomstige orders en leveringen.”

De brancheorganisaties roepen naar aanleiding van de kwestie de Tweede Kamer op het fenomeen ”misbruik van inkoopmacht” aan te pakken. De ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel (Modint), die zich al eerder negatief uitliet over de maatregel, sluit zich hierbij aan.

De woordvoerder van Vendex KBB bevestigde gisteravond dat het concern de maatregel ook wil toepassen bij oude contracten, waarbij de levering na 1 augustus plaatsvindt. De mogelijkheid is niet uitgesloten dat de relatie met weigerachtige leveranciers wordt beëindigd, zei hij. „Maar dat hoort bij het normale krachtenspel.”

Het concern beschouwt brancheorganisaties overigens niet als gesprekspartner. „Wij praten met de individuele leveranciers. Als ze niet willen meewerken, gaan we met hen in discussie. Ze krijgen de ruimte om met voorstellen te komen”, aldus de woordvoerder.

Vendex KBB, dat vooral in V&D een kwakkelende dochter heeft, kondigde de maatregel begin deze maand aan. De binnengekomen reacties zijn zeer gevarieerd, aldus de woordvoerder. „Er zijn ook leveranciers die graag willen meedoen.” Het concern heeft al zijn circa 10.000 leveranciers aangeschreven. Tussen de 2000 en 3000 hebben inmiddels gereageerd. De woordvoerder kon niet aangeven hoeveel van deze reacties er negatief waren.

Vendex zet niet voor het eerst haar leveranciers onder druk. Eerder dit jaar bedong de detailhandelketen dat de rekeningen van de leveranciers pas na zestig dagen betaald hoefden te worden. Daarvóór hanteerde de onderneming een betalingstermijn van dertig dagen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer