Buitenland

Kerken herdenken aanslagen

Tal van Londenaren hebben zondag de diensten bijgewoond die in kerken in de hele stad werden gehouden ter herdenking van de slachtoffers van de aanslagen van donderdag.

Buitenlandredactie
11 July 2005 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

In veel preken werd gezegd dat de moslims niet de schuld mogen krijgen van de aanslagen, waarvoor twee extremistische moslimgroepen de verantwoordelijkheid hebben opgeëist en die meer dan vijftig mensen het leven hebben gekost.

„Er bestaan geen moslimterroristen”, zei ds. Paul Hawkins van de St. Pancras Church, die vlak bij de plaats staat waar donderdag een bus werd opgeblazen. „Er bestaan terroristen. Er bestaan misdadigers die zichzelf moslims noemen. We weten allemaal dat de grote meerderheid van onze islamitische vrienden en buren het net zo afschuwelijk en walgelijk vindt wat er is gebeurd als wij.”

Een deel van de mensen die de dienst bijwoonden, verklaarde tegen het persbureau AP anders nooit in een kerk te komen. „Ik ben gekomen om wat er hier zo vlakbij is gebeurd”, zei de 59-jarige Paul Chritchton, die naar zijn zeggen vaak langs de St. Pancras Church loopt maar er nog nooit binnen was geweest.

De belangrijkste religieuze leiders van Groot-Brittannië riepen moslims, christenen en joden ertoe op zich te verenigen en zich gezamenlijk tegen het terrorisme te keren. De oproep werd gedaan door het hoofd van de Anglicaanse Kerk, het hoofd van de Britse Katholieke Kerk, het hoofd van de Free Churches, de Britse opperrabbijn en het hoofd van Britse Raad van Moskeeën en Imams.

Het hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams, noemde het „een grote denkfout” om te veronderstellen dat de ene gemeenschap van nature eerder tot geweld is geneigd dan de andere.

In Grove Chapel in het zuiden van Londen besloot de predikant, Mark Johnston, het thema van de dienst te veranderen, zo zei zijn vrouw vanochtend. „De preek draaide om het vertrouwen dat we in deze omstandigheden in God moeten hebben. Aanvankelijk zou de dienst over iets anders gaan.”

Van deze gemeente werd niemand getroffen, aldus mevrouw Johnston. „Een vrouw van ons zat één bus voor het getroffen voertuig. Maar onze gemeenteleden werken natuurlijk dwars door de hele stad. Dus het had veel erger kunnen zijn.”

In andere kerken werd vooral in het gebed aandacht besteed aan de gevolgen van de bomaanslagen. Ds. John MacLeod, predikant van de Schotse Free Presbyterian Church in Londen, besteedde speciaal aandacht aan de mensen die in hun werk met de ramp bezig zijn. „We baden voor die in ziekenhuizen worden verpleegd en voor hen die moeten verplegen. Ook hebben we gevraagd of de schuldigen worden terechtgesteld en of de politie daarin succesvol mag zijn.”

MacLeods gemeente werd gespaard voor de gevolgen van de aanslagen, hoewel het gebouw dicht bij het getroffen metrostation Aldgate East staat. „Een van onze jongedames kwam met een beroet gezicht op kantoor. Maar verder zijn we gespaard gebleven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer