Maasstad mag nieuwkomers niet uit oude wijken weren
Het spreidingsbeleid van de gemeente Rotterdam werkt discriminatie in de hand en is daarom in strijd met de Grondwet. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vrijdag gezegd.
„Het experimentele huisvestingsbeleid van de gemeente is strijdig met het verbod van onderscheid op grond van ras, nationaliteit en geslacht”, liet een woordvoerder van de commissie weten.
Het beleid op de woningmarkt in Rotterdam is erop gericht kansarme nieuwkomers uit de oude probleemwijken te weren. De gemeente mag daar in principe alleen woningen toekennen aan mensen met een vast inkomen.
Wie er wil gaan wonen, moet bovendien minstens 120 procent van het minimumloon verdienen. Zo probeert Rotterdam de grote sociale problemen in negen achterstandswijken aan te pakken. Volgens de CGB is het gemeentelijke beleid echter illegaal.
Het regioplatform Maaskoepel Rotterdam had de commissie om een standpunt gevraagd met het oog op de evaluatie van de proef met het huisvestingsbeleid. „Het vasthouden en aantrekken van kansrijken en het beheersen van de instroom van kansarmen benadeelt de als kansarm bestempelde mensen, zoals bijstandsmoeders en niet-westerse allochtonen”, aldus de commissie.
Ook zou niet gebleken zijn dat een inkomenseis het meest aangewezen middel is om het doel te bereiken. Uit gesprekken met deskundigen en betrokkenen blijkt volgens de commissie dat er goede alternatieven zijn.
Vorig jaar bleek uit een peiling onder Rotterdammers dat 57 procent positief staat tegenover het spreidingsbeleid van de gemeente. Het kabinet wil het beleid ook landelijk gaan invoeren.
Wethouder Pastors (Leefbaar Rotterdam) is teleurgesteld over het rapport van de CGB. „Ik vind het gezochte argumenten. Het zou pas asociaal zijn als we nog meer kansarmen naar verpauperde wijken sturen.”
De wethouder wijst erop dat iedereen die een inkomen heeft, „dus ook een AOW’er of student”, gewoon in deze wijken kan gaan wonen „en dat staat los van ras, nationaliteit, geslacht of geloof. Binnen drie tot vijf jaar kan de maatregel al de eerste vruchten afwerpen. De Tweede Kamer moet zich nog uitspreken over deze zogenoemde Rotterdam-wet. Ik heb er veel vertrouwen in”, zegt Pastors.
Het experiment loopt tot 1 januari en tot die tijd blijft de gemeente de inkomenseis stellen.