Buitenland

Vijf dodelijke ongelukken in geschiedenis ruimtevaart

Aan de lancering van het ruimteveer Discovery zijn 111 succesvolle vluchten met een spaceshuttle voorafgegaan. Twee missies kenden een fatale afloop. Het waren niet de eerste dodelijk ongelukken waar de NASA mee te maken kreeg. De eerste Apollo-missie eindigde al voor de lancering in rampspoed.

ANP
7 July 2005 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

Ook in de geschiedenis van de Russische ruimtevaart is een aantal dodelijke ongelukken gebeurd. Hieronder volgt een overzicht van de ernstigste incidenten in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart.

27 januari 1967: Tijdens een oefening op de grond, ter voorbereiding van de eerste vlucht in het Amerikaanse Apollo-programma, breekt brand uit aan boord van de capsule. Alle drie de bemanningsleden komen om. Kortsluiting in de 50 kilometer lange bedrading van het ruimtevaartuig was de oorzaak van de brand.

28 april 1967: De Russische kosmonaut Vladimir Komarov is de eerste man die omkomt tijdens een ruimtemissie. Aan het einde van de vlucht met de eerste Sojoez-capsule weigert de parachute te openen. Daardoor valt de capsule met een snelheid van 650 kilometer per uur op de steppe van Kazachstan te pletter.

11 - 17 april 1970: Drie Amerikaanse astronauten, bezig met een missie naar de maan, maken bloedstollende uren door als aan boord van hun Apollo-raket een zuurstoftank ontploft. Ze klauteren aan boord van hun maanlander en weten daarin uiteindelijke veilig terug te keren op aarde.

29 juni 1971: Drie Russische kosmonauten worden na een succesvolle vlucht dood aangetroffen in hun capsule. Deskundigen komen tot de conclusie dat het drietal een half uur voor de landing is gestikt omdat de zuurstof uit hun cabine was verdwenen. Zij hadden een recordvlucht van 24 dagen achter de rug aan boord van het eerste Russische ruimtestation, de Saljoet-1.

28 januari 1986: Zeven Amerikaanse astronauten, onder wie een lerares, komen om als het ruimteveer Challenger 72 seconden na de lancering vanaf Cape Canaveral ontploft. Onderzoekers wijten het ongeval aan een kapotte rubberen ring, in combinatie met koud weer.

1 februari 2003: Het ruimteveer Columbia, met aan boord zeven astronauten, breekt bij terugkeer in de dampkring in stukken uiteen. Oorzaak is een loszittend stuk isolatieschuim, dat de vleugel had beschadigd. Daardoor was het ruimteveer niet meer bestand tegen de enorme hitte. De bemanning had een zestiendaagse missie naar het internationale ruimtestation ISS achter de rug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer