Horecazaken maken veelal weinig winst
Het merendeel van de horecaondernemingen heeft grote moeite om het hoofd boven water te houden.
Uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat ruim de helft van de 45.000 horecazaken te weinig winst maakte in 2001. Vooral eenmanszaken hebben het moeilijk, 68 procent procent verdient niet genoeg voor een redelijk ondernemersinkomen. De winstgroei van de gehele horecasector (plus 0,5 procent) bleef ver achter bij de stijging van de inflatie (4,5 procent).
De horecabedrijven hadden het vorig jaar extra zwaar door een gebrek aan grote evenementen als het EK voetbal in 2000. Toeristen bleven daardoor weg en dit werd versterkt door de mkz- en bse-crises en de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Elf september was vooral van grote invloed op de zakelijke bestedingen, die al onder druk stonden door de wereldwijde economische neergang.
De omzet van de horeca groeide met 4 procent tot ruim 15 miljard euro, aldus het zaterdag verschenen jaarverslag van het bedrijfschap Horeca en Catering. Dit was echter volledig het gevolg van hogere kosten die werden doorberekend, zoals een hoger BTW-tarief, duurder vlees, hogere energielasten, hogere lonen en vaste lasten. Er was nauwelijks volumegroei, zo stelt het bedrijfschap.
Het bedrijfschap is wel opgelucht dat een verdere terugval begin dit jaar is uitgebleven. De branchevereniging merkt alweer een licht herstel van het consumentenvertrouwen.