Economie

Vendex KBB wil geld van leveranciers

Vendex KBB gaat zijn leveranciers vragen financieel bij te springen. Het concern, eigenaar van ketens als Hema, V&D, De Bijenkorf, Praxis, Dixons en Dynabite, wil „prijsagressiever” optreden om de consument in de winkel te krijgen en de omzet een impuls te geven. Dat heeft een woordvoerder van Vendex KBB vrijdag verklaard.

ANP
1 July 2005 22:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

Het geld van de leveranciers wordt gebruikt voor reclames, aanbiedingen en prijsverlagingen. Vrijdag gingen er brieven de deur uit naar de 10.000 leveranciers van alle twaalf ketens van Vendex.

Hun wordt gevraagd 5 procent van de aan Vendex in rekening gebrachte kostprijs van hun goederen in te brengen in een Vendex-groeifonds. Hoe zij zullen reageren kon de woordvoerder niet zeggen. „De komende weken zullen de reacties wel binnenkomen”, aldus de woordvoerder.

„Wij zijn nog niet benaderd, maar kunnen al wel zeggen dat we er niet in mee zullen gaan”, zo liet een woordvoerder van Canon gisteren weten. De producent van (video)camera’s en printers is een belangrijke leverancier aan winkels van Vendex, zoals V&D, Dynabite en Dixons.

Een woordvoerder van Philips, een andere belangrijke leverancier van Vendex, wilde niet zeggen of het bedrijf akkoord gaat met de plannen. „Maar in z’n algemeenheid moet je nooit de prijs als invalshoek nemen om de klant binnen te krijgen. Daar zijn creatievere manieren voor te bedenken.”

Ook brancheorganisatie Modint, waarbij veel leveranciers in mode, textiel en interieur zijn aangesloten, is onaangenaam verrast door de aankondiging dat Vendex KBB een extra financiële bijdrage vraagt. De leveranciers willen snel met De Nunzio om de tafel gaan zitten om de problemen bij Vendex te bespreken.

Volgens de Vendex-zegsman is het zeker niet de bedoeling om een prijzenslag te ontketenen in de branche. „We zijn niet uit op een prijzenoorlog, dan bijt je in je eigen staart. De consument is wel bereid te kopen, maar wil minder uitgeven”, aldus de woordvoerder.

Vendex zet niet voor het eerst zijn leveranciers onder druk. Eerder dit jaar bedong de detailhandelketen dat de rekeningen van de leveranciers pas na zestig dagen betaald hoefden te worden. Daarvoor hanteerde de onderneming een betalingstermijn van dertig dagen.

Vooral V&D kampt al enkele jaren met een teruglopende omzet. Het warenhuis gaat gebukt onder een suf imago, waardoor klanten de hand op de knip houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer