Kernafvaltransport bereikt Nedersaksen
Een trein met zes wagons met kernafval is dinsdagmiddag zonder grote problemen in Dannenberg in de noordelijke Duitse deelstaat Nedersaksen aangekomen.
De radioactieve stof wordt daar in vrachtwagens geladen en overgebracht naar de tijdelijke opslagplaats in het 20 kilometer verder gelegen Gorleben. De Duitse politie heeft 15.000 agenten ingezet om de route naar Gorleben te bewaken.
Het transport vertrok zondagavond van het laadstation bij de nucleaire opwerkingsfabriek La Hague in het noorden van Frankrijk. Op het laatste deel van het traject probeerden tegenstanders van kernenergie diverse keren de trein tegen te houden. De politie ontmantelde een paar kleine blokkades. Op één plaats sprongen twee betogers op de rails, wat de machinist tot een noodstop dwong.
In Dannenberg hadden zich dinsdagmiddag honderden betogers verzameld. De politie heeft op diverse plaatsen apparatuur ontdekt waarmee betogers zich aan de rails wilden vastketenen. Ongeveer vijftig demonstranten zijn aangehouden.
Het transport naar Gorleben zou op zijn laatst woensdag plaatshebben. Bij eerdere transporten waren er massale acties van tegenstanders van kernenergie. In maart hadden betogers zich vastgeketend aan palen die met beton aan de rails waren vastgemaakt. Zij slaagden erin het transport zeventien uur op te houden. De tegenstanders van kernenergie vrezen dat Gorleben een permanente opslagplaats wordt. Onder de plaats waar het afval wordt opgeslagen, bevindt zich een zoutvoorraad. De regering in Berlijn wijst op haar plicht het afval terug te nemen. Duitsland heeft geen definitieve opslagplaats.