Mammoetschedel duikt op uit Noordzee
Visser Pieter Oost van kotter GO 18 uit Stellendam heeft dinsdag een nagenoeg complete schedel van een mammoet opgevist. Hij haalde de resten van het prehistorische dier zo’n 15 kilometer uit de kust bij Hoek van Holland boven water.
De 20-jarige visserman Oost dacht eerst dat het om een groot stuk hout ging. „Ik haalde dinsdagochtend de netten binnen. Toen ik beter keek, zag ik dat het de schedel van een mammoet was met twee afgebroken slagtanden. We waren allemaal verbaasd.”
De schedel en de kaak zijn gisterochtend in Stellendam aan land gebracht en direct onderzocht door oud-visser A. Hoekman uit Urk. Volgens Hoekman gaat het om de schedel van een mannetjesmammoet. Het dier was „al aardig op leeftijd, omdat de kiezen redelijk afgesleten zijn. Er was geen onderkaak aanwezig. Daar is de leeftijd altijd beter aan af te lezen, omdat die kiezen sneller slijten.”
In de bovenkaak zaten slechts twee kiezen. Hoekman: „Een mammoet wisselt zes keer in zijn leven. Normaal heeft hij vier kiezen: twee grote voorin en twee achterin. De laatste vervangen bij wisseling de voorste. Bij deze mammoet zaten geen achterkiezen meer. Hij was dus met zijn laatste set bezig.”
Aan de schedel ontbreken een onderkaak en grote stukken van de slagtanden. Volgens Hoekman zijn de tanden zo’n 2,5 meter lang geweest. De schedel zelf weegt netto ongeveer 80 kilo. „Het kostte ons veel moeite om hem aan dek te krijgen”, zegt Oost.
Visser Oost vangt in de Noordzee elke week delen van mammoeten. Meestal gaat het om een stuk kies of een bot. Een bijna complete schedel ving hij nog nooit.
„Dit gebeurt slechts eens in de tien jaar”, stelt Hoekman. In de Noordzee zijn drie schedels opgegraven. Twee daarvan zijn in bezit van de Urker. „Sinds ik ben gestopt met vissen, loop ik de havens af en koop daar de mammoetbotten op.” De voormalig visserman kocht de schedel voor 1900 euro.
Hoekman heeft in de haven van Stellendam concurrentie van twee andere handelaars. De meeste botten komen bij particulieren terecht. Mooie exemplaren gaan vaak naar musea. Waarschijnlijk gaat deze vondst naar het museum De Groene Poort in Boxtel. Daar ligt ook de schedel die twee jaar geleden is opgevist door een ander vissersschip uit Stellendam.