Mkb worstelt met innovatie
Middelgrote en kleine ondernemers ondervinden volgens MKB-Nederland nog te veel belemmeringen om te investeren in innovatie en de toepassing van nieuwe kennis en technieken in hun productie.
Door uitstel en afstel van ontwikkelingsplannen loopt het midden- en kleinbedrijf dit jaar 4 miljard euro aan investeringen mis.
Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde Industriemonitor van MKB-Nederland. Uit onderzoek van bureau EIM in opdracht van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers blijkt dat 41.000 industriële mkb-bedrijven willen investeren in innovatie. Slechts de helft komt daar aan toe.
De ontwikkelingsplannen van 20.000 bedrijven komen niet van de grond door gebrek aan geld, onvoldoende toegang tot kennis(instituten) en te weinig goedopgeleide vakmensen. MKB-Nederland wijst erop dat in het huidige onzekere economisch klimaat al snel van uitstel afstel komt. Innovatie kan juist helpen de welvaart te vergroten.
Uit de monitor blijkt dat het industriële midden- en kleinbedrijf momenteel met een overcapaciteit van ruim 25.000 werknemers zit en dat herstel van de conjunctuur nog niet nabij is. De ondernemers zijn volgens MKB-Nederland bereid het teveel aan werknemers in dienst te houden, omdat ze weten dat goede vakkrachten schaars worden. Straks met de vergrijzing hebben zij hun huidige werknemers hard nodig in de noodzakelijke vernieuwingsslag.
Volgens de ondernemersorganisatie moet het „innovatieklimaat” voor het midden- en kleinbedrijf wel verbeteren om die slag te kunnen maken. Er is volgens MKB-Nederland meer „makkelijk geld” nodig. Zo moet de overheid erin investeren kennis fiscaal vriendelijker te maken, meer subsidie te verstrekken en lenen voor het mkb makkelijker te maken.