Kleurenrijst in plaats van hamburger
De autoriteiten in Taiwan vinden het niet leuk dat Taiwanese kinderen steeds meer hamburgers en friet eten. Daarom steken zij een traditioneel gerecht in een nieuw jasje en maken ze rijst in alle kleuren van de regenboog.
Binnenkort zal er roze, groene, gele en paarse rijst op de markt worden gebracht. De kleur is niet kunstmatig, maar verkregen door aan de rijst een gezond voedingsmiddel toe te voegen. ‘Zo sla je twee vliegen in één klap: je eet niet alleen rijst, maar ook groente en fruit’, zei Lo Tze-yen van het landbouwverbeteringsinstituut in Hualien. Gele rijst is bijvoorbeeld gekleurd met kurkuma (geelwortel), een ingrediënt van kerrie dat volgens sommigen kanker helpt voorkomen. Groene rijst wordt gemaakt met het voedzame bitterappel, dat in Azië vaak in de soep zit en waar ook geneeskrachtige werking aan wordt toegeschreven. Roze komt van tomaat en paars van een mengsel van groenten. ‘We hopen veertien kleuren te ontwikkelen, zodat men twee weken elke dag andere rijst kan eten’, zei Lo. Hij verwacht dat de gekleurde rijst medio volgend jaar in de winkel te koop zal zijn voor ongeveer de dubbele prijs van gewone rijst.