Economie

Groen licht voor Koninklijke Olie

De aandeelhouders van Koninklijke Olie en het Britse Shell Transport & Trading hebben dinsdag vrijwel unaniem ingestemd met de samensmelting van de Nederlandse en de Britse tak van de Koninklijke/Shell Groep tot de nieuwe onderneming Royal Dutch Shell plc.

ANP
29 June 2005 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

De nieuwe structuur moet het op twee na grootste olieconcern ter wereld efficiënter en bestuurbaarder maken, nadat vorig jaar was gebleken dat de onderneming zijn olie- en gasreserves met ruim eenderde te hoog in de boeken had staan. De afgelopen honderd jaar hadden het Nederlandse Koninklijke Olie en de Britse tak Shell Transport & Trading elk een eigen bestuur en commissarissen.

President-directeur Jeroen van der Veer van Koninklijke Olie komt als Chief Executive aan het roer te staan van het nieuwe concern, waarin de bestuurders en commissarissen één bestuursorgaan vormen. „We kunnen nu sneller moeilijke knopen doorhakken. In het verleden liep de concurrent vaak weg met onze goede ideeën”, aldus Van der Veer.

Het nieuwe Shell wordt een Brits vennootschap met een hoofdkantoor in Den Haag. President-commissaris Aad Jacobs wordt de nieuwe chairman, voorzittend toezichthouder, van het bestuur.

Het reservedebacle, dat topman Philip Watts, productiechef Walter van de Vijver en financieel directeur Judy Boynton de kop kostte, dompelde het olieconcern vorig jaar in een diepe vertrouwensbreuk met de financiële markten. Ook de solide kredietwaardigheid van het olieconcern leed hieronder. En hoewel de financiële gevolgen beperkt zijn gebleven, is de impact van de reservekwestie op de winstgevendheid van het concern op de langere termijn onduidelijk, zo gaf Jacobs toe.

De aandeelhouders van Koninklijke Olie krijgen 60 procent van het nieuwe bedrijf aangeboden. De overige 40 procent gaat naar de aandeelhouders van Shell Transport & Trading. Die verdeling weerspiegelt de huidige eigendomsverhoudingen. De oliemaatschappij krijgt een notering aan de effectenbeurzen in Londen, Amsterdam en New York. De verwachting is dat het zwaartepunt van de handel in het aandeel op de Londense beurs zal liggen.

De nieuwe structuur gaat per direct in. Aandeelhouders van het olieconcern hebben tot 20 juli de tijd om hun aandelen om te ruilen voor aandelen Royal Dutch Shell.

Van der Veer was na afloop van de aandeelhoudersvergadering in het Circustheater zichtbaar opgelucht. „We wisten van tevoren niet hoeveel aandeelhouders voor zouden stemmen. Het is heel fijn dat beide partijen zich goed voelen bij deze stap.” Van der Veer noemde de ophef over zijn beloning, die bij topprestaties kan oplopen tot acht maal het jaarsalaris, een theoretische discussie. „Als je naar het verleden kijkt, zijn we daar nooit in de buurt geweest.”

Tijdens de aandeelhoudersvergadering voerden verscheidene criticasters van de oliemaatschappij het woord. Zij verweten Shell niet goed om te gaan met lokale belangen, bijvoorbeeld in Nigeria en Curaçao. „Nog steeds is niet alles perfect, ik denk ook niet dat we dat ooit halen. In bepaalde landen lopen we vooruit, maar er is nog veel te doen.”

De hoge olieprijs is volgens de bestuurder geen reden tot paniek. Hij verwacht de komende vijf tot tien jaar een terugkeer van de olieprijs richting de 25 dollar per vat (159 liter). Momenteel ligt de prijs voor een vat ruwe olie net onder de 60 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer