PvdA verbijsterd over Schiphol–ambities
PvdA–Tweede–Kamerlid Duivesteijn is verbijsterd over de plannen die Schiphol, KLM en andere partijen naar buiten hebben gebracht voor de verdere groei van de nationale luchthaven. Op zijn verzoek praat de Tweede Kamer er donderdag over met staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer).
Duivesteijn sprak er dinsdag ’schande’ van dat de Tweede Kamer niet is geïnformeerd. De Kamer is volgens hem ’zoetgehouden’ over de ’mateloze’ ambities om Schiphol te laten doorgroeien naar 85 miljoen reizigers in 2020 en een extra Kaagbaan aan te leggen.
De volksvertegenwoordiging zou na twee debatten deze week stemmen over de (gedeeltelijke) privatisering van Schiphol. De PvdA–er vroeg vorige week om uitstel van een beslissing tot na de evaluatie van de milieu– en geluidsregels voor Schiphol en andere plannen rondom de positie van de luchthaven als mainport, die Schultz begin 2006 presenteert. De staatssecretaris ontraadde zijn „motie–alles wacht op alles”.
Volgens Duivesteijn is zij op de hoogte van de plannen die Schiphol, KLM en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) maandag bekendmaakten. LVNL is een verzelfstandigde overheidsorganisatie. „Je mag aannemen dat de staatssecretaris formeel en informeel weet heeft van het stuk”. De Tweede Kamer weet van niets. „Het gaat nog steeds om een vertrouwelijk rapport”. Schultz reageert volgens haar woordvoerder woensdag op het rapport. Volgens Duivesteijn heeft Schiphol–topman Cerfontaine „bewust gewacht” tot na de stemming in de Tweede Kamer. De plannen betekenen volgens hem dat de geluidsnormen van Schiphol moeten worden veranderd.
Zijn VVD– en CDA–collega’s De Krom en Haverkamp zien geen reden tot uitstel van de Schiphol–stemming. Zij steunen samen met D66, en daarmee is er een Kamermeerderheid, de kabinetsplannen voor de verkoop van een minderheidsbelang van 49 procent in de luchthaven. De wijze waarop dat in zijn werk gaat, wordt onderzocht. Het kabinet prefereert een beursgang, maar onder druk van het CDA wordt de mogelijkheid van een onderhandse plaatsing van aandelen onder een groepje institutionele beleggers bekeken.