Binnenland

„Kogels kwamen uit wapen Van der G.”

De zes hulzen die zijn gevonden op de plaats waar politicus Pim Fortuyn is doodgeschoten, behoren bij pistoolpatronen die „zeer waarschijnlijk” zijn afgevuurd met het wapen dat verdachte Volkert van der G. bij zijn arrestatie bij zich droeg. Dat stelt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Binnenlandredactie
17 May 2002 21:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam droeg de verdachte bij zijn arrestatie het vuurwapen op zijn lichaam. De gebruikte patronen zijn van het kaliber 9 millimeter.

Andere onderzoeksresultaten zijn nog niet bekend. Het NFI onderzoekt onder meer of het wapen van Van der G. ook gebruikt is voor de moord op milieuambtenaar Chris van de Werken uit Nunspeet. Het totale rapport van het NFI wordt pas over enkele weken verwacht.

De 32-jarige Harderwijker blijft volharden in zijn zwijgen. Volgens het OM heeft de man nog steeds geen verklaring afgelegd.

De drie vermeende taartengooiers zijn vrijdag vrijgelaten. Volgens de rechter-commissaris zijn er geen wettelijke gronden om de drie verdachten langer vast te houden.

Het openbaar ministerie had de onderzoeksrechter gevraagd de drie in bewaring te stellen en hun hechtenis met tien dagen te verlengen. Het OM gaf als redenen het onderzoeksbelang en herhalingsgevaar. De rechter-commissaris heeft de vordering afgewezen.

De drie worden ervan verdacht dat ze 14 maart taarten in het gezicht van Fortuyn gooiden tijdens de presentatie van zijn boek ”De puinhopen van acht jaar paars”. Fortuyn deed daarop aangifte.

Een collega van Volkert van der G. blijkt een activiste te zijn van Het Zwarte Schaap. Dat meldt weekblad Vrij Nederland. Het Zwarte Schaap ondersteunt acties van dierenbevrijders. De activiste is medewerkster van de Vereniging Milieu-Offensief (VMO), tevens de werkgever van Van der G. Ook is ze woordvoerster van de anarchistische organisatie Alle Dieren Vrij. De publicatie in Vrij Nederland sluit aan bij eerdere beweringen dat Van der G. zich ophield onder radicale milieuactivisten.

In 1999 kondigde Het Zwarte Schaap aan de jaarvergadering van de organisatie van pelsdierenfokkers NFE te bezoeken „als aanvulling op de recente bevrijdingsacties.” Zo ver kwam het niet. De bezoekers werden opgewacht door agressieve nertsenfokkers. Zes van hen werden berecht. Getuige van de rechtszaak waren Van der G. en zijn VMO-collega.

De Aktiegroep Burgerbelangen heeft minister De Vries van Binnenlandse Zaken gevraagd de Kieswet zo te veranderen dat (ex-)radicale activisten geen kamerlid meer kunnen worden. Aanleiding voor het verzoek is een artikel in deze krant over het verleden van Wijnand Duyvendak, die afgelopen woensdag gekozen werd tot kamerlid van GroenLinks.

Meer over
Moord op Fortuyn

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer