Buitenland

Ahmadinejad wil terug naar islamitische revolutie

„Wij hebben geen revolutie gehad om democratie te krijgen”, is een van de omstreden uitspraken van Mahmoud Ahmadinejad, de man die als volslagen outsider de Iraanse verkiezingen inging, maar de aanvankelijke favoriet ayatollah Hashemi Rafsanjani in twee ronden met ruim verschil versloeg.

Kathy Gannon (AP)
27 June 2005 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:41
<center> AHMADINEJAD </center>
<center> AHMADINEJAD </center>

In zijn eerste boodschap na zijn verkiezingsoverwinning zei Ahmadinejad zaterdag een „moderne, geavanceerde, sterke en islamitische samenleving” te willen scheppen, die de wereld als voorbeeld kan dienen. De 49-jarige Ahmadinejad was twee jaar geleden nog een vrijwel onbekende in de Iraanse politiek. Uit het niets werd hij evenwel door de aartsconservatieve gemeenteraad benoemd tot burgemeester van Teheran. Ahmadinejad is een voormalig commandant van de Revolutionaire Garde, ultraconservatief en uiterst loyaal aan geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei.

Tijdens de verkiezingscampagne gaf hij aan zich niet te kunnen voorstellen dat de betrekkingen met de Verenigde Staten ooit worden hersteld. Hij heeft Iran opgeroepen terug te keren naar de idealen van de islamitische revolutie van 1979. Veel jongeren zien hierin een dreigende terugkeer naar verboden van „onislamitische” kleding, muziek, omgang tussen mannen en vrouwen en andere beperkingen uit de hoogtijdagen van de revolutie.

Ahmadinejad sloot zich als student aan bij een extreem conservatieve vleugel van het Bureau voor Versterking van de Eenheid, een radicale studentenbeweging die voortkwam uit de islamitische revolutie van 1979 en die de inval in de Amerikaanse ambassade op touw zette. Ahmadinejad zou bijeenkomsten hebben bijgewoond waarop de bezetting van de ambassade werd gepland. Op een van die ontmoetingen zou hij hebben gepleit voor een gelijktijdige actie tegen de Sovjetambassade.

Ahmadinejad noemde enkele dagen voor de verkiezingen in een uitvoerig interview met de Iraanse omroep IRIB de Verenigde Naties „partijdig, opgezet tegenover de wereld van de islam.” Hij keerde zich tegen het veto van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Als er al een groep van landen moet zijn die zich uitspreekt over internationale politieke ontwikkelingen, behoort de islamitische wereld met zijn 1,5 miljard mensen daarin vertegenwoordigd te zijn, zei Ahmadinejad.

Hij is ook voorstander van het afschaffen van de visumplicht in het gehele Midden-Oosten, zodat mensen vrij bij elkaar op bezoek kunnen en de mogelijkheid hebben onbelemmerd pelgrimages te maken. Verder verdedigt hij het Iraanse nucleaire programma en beschuldigt hij een aantal „arrogante” mogendheden ervan de industriële en technologische ontwikkeling van Iran te willen dwarsbomen.

Ahmadinejad studeerde aan de universiteit van Iran af in de civiele weg- en waterbouwkunde. Hij staat bekend als iemand die zich eenvoudig kleedt en zich weinig gelegen laat liggen aan conventies. Hij is een van zeven kinderen en komt uit een middenklassegezin in Garmsar, een zuidoostelijke wijk van Teheran.

Toen Irak het land binnenviel, meldde Ahmadinejad zich als vrijwilliger voor militaire dienst en kwam hij bij de Revolutionaire Garde terecht. Volgens zijn website nam hij als militair risico’s.

Na de oorlog ging Ahmadinejad in de politiek en werd hij benoemd tot gouverneur van de provincie Maku in het noordwesten van Iran. Later werd hij gouverneur van de aangrenzende provincie Ardabil. In 2003 volgde zijn benoeming als burgemeester van Teheran.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer