Economie

Aanklacht tegen zestien oud-bestuurders Parmalat

Zestien oud-bestuurders van de Italiaanse zuivelgigant Parmalat zijn zaterdag in staat van beschuldiging gesteld. Zij moeten terechtstaan wegens hun rol in het boekhoudschandaal bij het concern, dat eind 2003 aan de rand van de afgrond belandde. Ook drie financiële instellingen zijn aangeklaagd.

ANP
27 June 2005 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

Onder de aangeklaagden is Parmalat-oprichter Calisto Tanzi. Als hij schuldig wordt gevonden, kan hij een celstraf van vijftien jaar krijgen. Ook zijn nicht Paola Visconti en ex-bankier Luciano Silingadri moeten voor de rechter komen. Het tweetal maakte deel uit van een dochteronderneming van Parmalat.

De zestien zullen zich moeten verantwoorden wegens boekhoudfraude en het manipuleren van de koers van het aandeel Parmalat. Bovendien worden ze ervan verdacht de Italiaanse financiële toezichthouders in hun werk te hebben gedwarsboomd. Het proces zal op 28 september in Milaan beginnen.

Het schandaal rond Parmalat is een van de grootste boekhoudaffaires uit de Europese geschiedenis. De zaak kwam twee jaar geleden aan het licht toen een bedrag van bijna 4 miljard euro zoek bleek te zijn. Parmalat beweerde indertijd dat het geld op een bankrekening stond van een dochteronderneming.

Korte tijd later kwam naar buiten dat Parmalat een schuld had van 13,2 miljard euro, vier keer zo veel als het concern zelf eerder had opgegeven. Meer dan 100.000 beleggers werden de dupe. Het boekhoudschandaal leidde niet alleen in Italië tot een schok maar ook daarbuiten, want Parmalat was indertijd aanwezig in dertig landen. Het schandaal leidde tot strengere Europese regelgeving op het gebied van boekhouding en behoorlijk bestuur.

De Italiaanse autoriteiten verdenken drie financiële instellingen ervan Parmalat te hebben geholpen bij het misleiden van beleggers. Ook die zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Het gaat om accountantsbureau Deloitte & Touche, de voormalige Italiaanse afdeling van Grant Thornton en de Italiaanse kantoren van Banc of America.

Bank of America en Deloitte & Touche spreken de aantijgingen tegen. Grant Thornton heeft de banden met zijn Italiaanse filiaal inmiddels verbroken. Een andere bank die ook bij het schandaal betrokken was, de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, trof afgelopen week een schikking voor een bedrag van 155 miljoen euro.

De Italiaanse justitie doet in de zaak rond Parmalat nog een tweede onderzoek naar fraude. Hierbij heeft ze nog eens 71 mensen in het vizier. Tot nog toe is het in geen enkel geval tot een aanklacht gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer