Dexia nog niet af van rechtszaken
Ondanks de brede instemming van beleggers met het schikkingsvoorstel van Dexia is de bank nog niet van alle juridische procedures verlost.
Kleinere belangenclubs, waaronder het Platform Aandelenlease en Leaseproces, blijven hun achterban adviseren om naar de rechter te stappen.
De grote stichtingen Leaseverlies en Eegalease lieten donderdag weten dat een meerderheid van de beleggers het bemiddelingsvoorstel van oud-centralebankpresident W. Duisenberg goedkeurt. Kern van de schikking is dat restschulden geheel of voor een groot deel worden kwijtgescholden. De twee stichtingen vertegenwoordigen ongeveer 100.000 beleggers
Volgens G. van Dijk van Leaseproces krijgen gedupeerde beleggers veel meer geld terug via een procedure. „De beleggers doen er verstandig aan om hun dossier door een deskundige te laten onderzoeken. Zij weten dan wat hun kansen in een procedure zijn en hoeveel geld zij daarmee terug kunnen krijgen. Het is natuurlijk jammer om geld waar je volgens de rechter recht op hebt te laten liggen.”
Volgens Van Dijk zijn de kosten van zo’n onderzoek meestal heel betaalbaar. Bij Leaseproces kost dat bijvoorbeeld 125 euro, op basis van no cure, no pay. Een rechtszaak is niet bij voorbaat kansloos. In vergelijkbare processen trokken individuele beleggers aan het langste eind.
De gedupeerden sloten tijdens de beurshausse leasecontracten af om met geleend geld aan het beleggen te slaan. Door het verslechterde beursklimaat bleven zij met schulden zitten. Dexia werd verweten de risico’s onvoldoende te hebben belicht.
Nadat een eerdere bemiddelingspoging van oud-ombudsman M. Oosting vorig jaar was mislukt, slaagde Duisenberg er afgelopen april in het bestuur van de stichtingen en Dexia op één lijn te krijgen.
Bij de presentatie van het schikkingsvoorstel dit voorjaar, meldde Dexia dat het aanbod betrekking heeft op circa 350.000 contracten. De bank verwacht de financiële regeling dit najaar in de praktijk te kunnen brengen. De aandelenleaseaffaire heeft de bank inmiddels meer dan 1 miljard euro gekost.